Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Podcast 5: Tijd voor een trustee-service voor domeinnamen?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 juli 2006 14:18 uur

In deze vijfde ISPam.nl Podcast met Arnout Veenman de vraag of er in Nederland ook niet een trustee-service voor domeinnamen in het leven kan worden geroepen.

ISPam.nl Podcast 5: Tijd voor een trustee-service voor domeinnamen?

Voor de liefhebbers, het transcript van deze vijfde ISPam.nl Podcast: 

In deze vijfde ISPam.nl Podcast met Arnout Veenman de vraag of er in Nederland ook niet een truste-service voor domeinnamen in het leven kan worden geroepen.

Ik las dat de Duitse ISP InterNetWire een Trustee-service aanbied voor .de-domeinnamen die zal worden uitgevoerd door een advocaat. De reden hiervoor is dat je voor een in het buitenland gevestigde houder van een .de domeinnaam toch een houder plus adres in Duitsland dient op te geven. In het verleden werden de domeinnamen dan meestal op naam van de registrar gezet, echter brengt dat juridische consequenties met zich mee.

In Nederland is dit in principe het zelfde als een consument niet met zijn gegevens in de whois van de .nl-domeinnaam die deze wenst te registreren wil staan. Daarbij kan de consument de webhoster vragen om de domeinnaam op eigen naam te registreren. Meestal is dit geen probleem, soms wordt hier een kleine vergoeding voor gevraagd.

Echter loopt de webhoster daarmee risico. Indien iemand de eigenaar van een website wil dagvaarden zal de dagvaarding aan de webhoster gericht worden wanneer deze de domeinnaam op eigen naam heeft geregistreerd. Daarnaast is het probleem met Triple-V en DAHhosting ook nog steeds niet opgelost, wat ook weer een reden is om van een trustee service gebruik te maken voor consumenten die privacy hoog in het vaandel hebben.

Hoe zou je dit in Nederland kunnen oplossen. Allereerst denk ik dat je een advocaat of tenminste een jurist nodig hebt. Advocaten hebben vaak een ‘Stichting Derdengelden’ waarin ze geld onderbrengen van hun clienten, veelal als gevolg van incasso’s die in naam van clienten worden uitgevoerd.

Dus nu zit ik te denken, waarom geen ‘Stichting Derden Domeinnamen’, waarmee de advocaat of jurist zelf niet hoofdelijk aansprakelijk en tevens niet zelf het eigendom over de domeinnaam heeft, waardoor er geen beslag op kan worden gelegt door derden en ze niet bij fallisment in de falliete boedel vervallen.

Ik denk dat ik dit met een jurist ga bespreken. De autoriteit op het gebied van ISP’s en Recht is natuurlijk ICTRecht uit Beverwijk. Dus daar ga ik eens contact mee opnemen om te kijken of er iets mogelijk is op dit gebied.

Tot zover deze vijfde ISPam.nl podcast met Arnout Veenman. Tot de volgende podcast.

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...