Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgacom en Telenet introduceren abonnementen zonder datalimiet

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 9 februari 2010 08:01 uur

Vrijwel gelijktijdig schaffen de Belgische internet monopolisten duopolisten Belgacom en Telenet de datalimieten op de duurste abonnementen af. Eerst kondigde Telenet het datalimiet van het grootste internet abonnement naar 250GB te verhogen. Enkele dagen later kondigde Belgacom aan één abonnement zonder datalimiet aan te gaan bieden. Waarna Telenet binnen de kortste keren ineens ook een datalimiet vrij abonnement aanbied.

Voor veel Belgische internetters is dit een verademing. Tegelijkertijd laat het ook zien hoe Belgacom en Telenet elkaar in een ijzeren wurggreep houden en de Belgische internet markt verdelen. Door het gebrek aan een sterke derde speler op de Belgische internetmarkt hebben de duolisten vrij spel, maar zodra de één beweegt reageert de ander onmiddellijk ook.

Het feit dat Microsoft klaagde over de datalimieten heeft mogelijk ook een rol gespeeld bij de afschaffing er van. Xbox 360 gebruikers die online films huren in de Zune store gaan al snel over hun datalimiet heen en moeten dan flink bijbetalen. Belgacom en Telenet hebben daarentegen ook een eigen video-on-demand diensten, waarvan het dataverkeer niet meetelt voor de datalimiet. De Belgische overheid stelde daarop een onderzoek naar de datalimieten in. Ondanks het feit dat beide duopolisten zich van gespierd taalgebruik bedienden in reactie op de klacht, schaffen de duopolisten hun datalimieten twee maanden later toch af.

Het goedkoopste datalimiet vrije abonnement kost bij Belgacom 56 euro per maand en bij Telenet 61,32 euro per maand. De kleinere Belgische aanbieder EDPNet is onder deze prijs gedoken met een datalimiet vrij abonnement voor 34,95 euro per maand.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.