Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Domeinnamen met .biz sterk in prijs gestegen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 februari 2010 08:04 uur

De gemiddelde prijs die voor .biz-domeinnamen wordt betaald, is vorig jaar bijna verdubbeld. Vooral in het vierde kwartaal steeg de waarde van .biz-adressen sterk. Dat staat in het jaarverslag van domeinnaammakelaar Sedo.

De gemiddelde prijs voor een .biz-adres steeg van 442 euro in het eerste kwartaal tot ruim 2300 euro per domeinnaam in het vierde kwartaal van 2009. Gemiddeld over het hele jaar werd er voor .biz-adressen 1048 euro neergeteld, terwijl dat in een jaar eerder nog 536 euro was.

Volgens Sedo is de grote prijsstijging bij .biz-adressen te verklaren doordat er steeds meer .biz-adressen bij komen en omdat in september .biz-adressen met één karakter werden toegelaten.

Ook bij .org-adressen is een sterke prijsstijging waar te nemen. Tussen het begin en het einde van 2009 steeg de gemiddelde prijs voor een .org adres bij Sedo 754 tot 1427 euro. Gemiddeld leverde een .org-adres 1031 euro op (842 euro in 2008). Opvallend is dat de prijs van .info-domeinen juist is gedaald. De gemiddelde prijs van .info was in 2008 nog 570 euro, maar daalde vorig jaar tot 482 euro.

Het zal geen verrassing zijn dat .com nog altijd de populairste extensie is. Bijna driekwart van alle domeinverkopen bij Sedo bestond vorig jaar uit een .com.  De gemiddelde prijs die klanten van Sedo vorig jaar voor deze extensie betaalden is met 8,8 procent gestegen tot 1849 euro.

Punt-nl
In 2009 verhandelde Sedo in totaal 350 .nl-domeinnamen met een gemiddelde verkoopwaarde van 1359 euro, zo blijkt uit het rapport.  In een jaar tijd is de prijs van .nl-domeinen wel flink opgelopen van 1168 euro in het eerste kwartaal tot meer dan 1660 euro in het laatste kwartaal van het jaar.

In totaal verkocht de Duitse domeinnaamakelaar 38.675 domeinen voor bijna 55 miljoen euro. Dat is 5 procent meer dan in het jaar daarvoor. De duurste domeinnaam die bij Sedo van eigenaar wisselde, was fly.com (1,6 miljoen dollar, oftewel ruim 1,1 miljoen euro). Bij de Nederlandse adressen was sexcamera.nl met een verkoopbedrag van 32.500 euro.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.