Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

LeaseWeb lanceert Ultra Green Dedicated Servers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 februari 2010 08:03 uur

LeaseWeb heeft in samenwerking met Dell, Microsoft en EvoSwitch een ‘uiterst energiezuinige’ dedicated server omgeving getest en geïmplementeerd. De dedicated server omgeving bevindt zich vooralsnog in de bètafase. Wie akkoord gaat met specifieke voorwaarden en geen probleem heeft met het experimentele karakter, kan de servers nu al met korting uitproberen.

De ‘Ultra Green Dedicated Servers’ zijn ondergebracht in een private suite in het EvoSwitch datacentrum. Door gebruik te maken van een specifieke koelopstelling, bepaalde energiezuinige servers en afstemming tussen verschillende systemen kunnen de koelcompressoren het hele jaar uit blijven staan.

“De dedicated server opstelling heeft volgens onze berekeningen in potentie een Power Usage Effectiveness van 1,1, wat beduidend lager is dan de huidige PUE van 1,5 binnen de algehele datacenteromgeving van EvoSwitch,” zegt Thorsten Einig, Product Manager bij hostingprovider LeaseWeb en lid van het R&D-team. “Een PUE van 1,1 betekent dat de serveropstelling 90 procent zuiniger opereert dan een traditionele serveropstelling met ‘gewone’ koeling.”

Na een half jaar lang testen blijkt dat de servers stabiel draaien. Nu is volgens LeaseWeb de fase aangebroken om het aantal klanten in de omgeving te verhogen, om op die manier de energievoordelen verder te optimaliseren. Het is namelijk algemeen bekend dat de voordelen toenemen naar gelang een toename van het aantal gebruikers.

Klanten die gebruik willen maken van de servers kunnen met korting instappen. Wie dat doet, moet wel instemmen met specifieke voorwaarden, waarin hij er mee akkoord gaat dat er nog verder met de omgeving wordt getest en de risico’s die daar aan verbonden zijn accepteert:

The ‘energy friendly cooling environment’ described above is currently in an experimental phase, whereby further tests are required – and being performed – to ascertain and enhance the reliability and stability of the environment, as well as to further enhance the efficiency of the environment. Accordingly there is or may be an elevated risk of service interruptions or outages in comparison to services that are provided in a more traditional and proven environment. By requesting the provision of (housing) services in an experimental environment, Customer acknowledges and accepts that there is or may be an elevated risk of service interruptions or outages in comparison to services that are provided in a more traditional and proven environment.

Alex Bik, 11 februari 2010 10:25 am

Ok, gaan we weer...

Wie rekent er even met me mee?

Hoe is een verlaging van de PUE van 1.5 naar 1.1 '90% zuiniger'?

Zelfs als je het beeld bewust vertekent door het niet over het totale stroomverbruik te hebben maar alleen over de overhead (niet ongebruikelijk in persberichten van sommigen), kan ik met de beste wil van de wereld niet verder komen dan 80%.

Stel een server verbruikt 100W. Bij een PUE van 1.5 komt daar 50W aan overhead bij. Bij een PUE van 1.1 is dat 10W. Het totale verbruik gaat dus van 150W naar 110W. Een besparing van zo'n 27% op het energieverbruik. Zou je alleen naar de overhead kijken (wat natuurlijk geen realistisch beeld geeft), dat gaat van 50 naar 10, dus een besparing van 80%.

Los daarvan lijkt me een PUE van 1.1 niet erg realistisch, om het zachtjes uit te drukken. Die 10% overhead ben je in een ruimte alleen al kwijt om de lucht rond te pompen. Dan heb ik het dus niet over koeling, maar alleen al het afvoeren van warmte uit de kasten. Daarnaast raak je nog zeker 5% kwijt in je UPS-en (10 dus, want ik mag hopen dat de UPS systemen dubbel zijn uitgevoerd), dus dan zit je al op 1.2. Tuurlijk, er zijn bepaalde UPS-fabrikanten die een hogere efficiency (zeggen te) halen, maar dat zijn altijd systemen die bypass trucjes uithalen, wat de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening niet ten goede komt. Onze UPS systemen kunnen dat ook, maar we kiezen er bewust voor om die optie niet te gebruiken. Efficiency is belangrijk (zowel vanuit maatschappelijk als bedrijfseconomisch oogpunt), maar niet zo belangrijk als bedrijfszekerheid.

En dan heb ik het nog niet eens over de energie die het kost om het koelwater rond te pompen en de fans die koude buitenlucht aan moeten voeren om het koelwater weer af te koelen.

Het hele jaar op vrije koeling draaien lijkt me overigens ook wat ambitieus. Volgens de ASHRAE specs mogen DC's dan tegenwoordig 27 graden zijn, maar dan is het dus nog steeds afgelopen met je vrije koeling als het buiten boven een graad of 25 komt.

Ook opmerkelijk is de keuze van de hardware. Dell staat niet bepaald bekend om zijn energiezuindige servers. Maar ja, een server die veel stroom vebruikt krijg je geen slechte PUE van, want de PUE is de verhouding tussen de hoeveelheid energie die de servers gebruiken ten opzichte van de hoeveelheid energie die je uit het lichtnet haalt.

Weer een leuk stukje marketing dus, gericht op mensen die niet de moeite nemen om het na te rekenen.

rob, 11 februari 2010 12:40 pm

Aan de ene kant energie zuiniger aan de andere kant wel dell gebruiken die nog steeds millieuvervuilende/giftige productiematterialen gebruikt kies dan voor HP die sinds 2008 al 100% gifvrij produceren.

Maarten, 11 februari 2010 1:30 pm

In tegenstelling tot HP levert Dell wél servers die een beetje warmte aankunnen, goed in combinatie met het experimentele karakter.

gerwin, 11 februari 2010 2:18 pm

kritische vraag: wanneer is die PUE gemeten? Nu of in de zomer? :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.