Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Big Brother kandidaat (column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 11 februari 2010 08:05 uur

Toen ik zei naar de uitreiking van de Big Brother Awards te gaan, kreeg ik de vraag wat dat met internet te maken heeft. Dat gaat toch om bedrijven en instellingen die iets fout doen met klantgegevens of usb sticks verliezen?

Als je zelf professioneel bezig bent met internet realiseer je je vaak niet, dat er mensen zijn die het internet anders zien en gebruiken. Zij zien in de regel de link tussen privacy en online veiligheid minder snel. Veilig pinnen of rekeningrijden roept bij deze groep eerder associaties met privacy op.

Zulke gebruikers leg ik in de regel door het stellen van een vraag uit waarom internet en privacy veel met elkaar te maken hebben. Hoe denken ze dat de belastingaangifte wordt verstuurd of artsen met elkaar communiceren?

Schijnbaar heb ik zo de laatste keer indruk mee gemaakt, want nadat de winnaars voor de Big Brother Awards waren bekend gemaakt kreeg ik een sms. “Hoi ik begrijp dat er geen providers genomineerd waren of gewonnen hebben – privacy zit daar goed?”

Er was inderdaad geen internet access of hostingprovider die afgelopen jaar wat de privacy betreft negatief is opgevallen. Worden er dan echt geen fouten gemaakt, of zijn de gemaakte fouten klein en worden ze snel verholpen.

Dat eerste durf ik uit te sluiten. Er zijn duizenden bedrijven in deze sector actief en de kans dat ze allemaal 100% veilig omgaan met klantgegevens of nooit te maken krijgen met inbraken waarbij met de hardware klantdata wordt ontvreemd is helaas gering.

Maar – en dat is een wezenlijk verschil met andere sectoren – het is een bedrijfstak met klanten die navraag doen naar de privacy status en die op dat punt door de pers en concullega’s nauwlettend wordt gevolgd. Het is ook mede door die aandacht dat hosters en de registry al in 2000 de discussie zijn gestart over de hoeveelheid gegevens die een whois hoort weer te geven.

Misschien is het wel wat om de recente .NL whois anonimisering als activiteit te nomineren voor een positieve vermelding bij de komende Big Brother Awards.

Alex Bik, 11 februari 2010 10:00 am

Het lijkt me sowieso een goed idee om naast de 'gewone' Big Brother awards een prijs in het leven te roepen voor wie iets positiefs gedaan heeft op privacygebied. Een positief geluid vanuit BoF zou heel goed zijn denk ik. Anders krijg je toch vrij gemakkelijk een imago wat je helemaal niet wilt en wat het er bovendien niet makkelijker op maakt om je doel te bereiken.

Sebastiaan Stok, 11 februari 2010 11:13 am

Bestaat al :)
http://www.bigbrotherawards.nl/?p=518

Alex Bik, 11 februari 2010 11:47 am

Ok, mooi :)

Ik ben er 1x geweest, al weer jaren geleden. Als ik me goed herinner ging het toen alleen om prijzen om niet trots op te zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.