Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Grande Frère’ is watching you (column)

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 15 februari 2010 08:03 uur

De Franse president Sarkozy wordt niet voor niks ‘petit Napoleon’ genoemd. Macht, macht macht en controle over iedereen. Dat lijkt het ultieme doel te zijn. Aanstaande dinsdag wordt in Frankrijk gestemd over een wet die internet filtering door de overheid toestaat. Waarschijnlijk is Sarkozy te raad gegaan bij de Chinese, Iranese en Noord Koreaanse autoriteiten. De as van het kwaad zeg maar. Daar weten ze wel raad met onwelgevallig surfgedrag.

Het internetfilter zou de opsporing van kinderpornohandelaren moeten vergemakkelijken. Op zich een loflijk streven. Maar als we beginnen met filteren dan wordt het daarmee voor de overheid wel erg gemakkelijk om te volgen wat haar burgers op het web uitspoken. En wordt direct een inbreuk gedaan op de vrijheid van meningsuiting.  Het is regelrechte censuur. Daarover hadden we toch eind negentiende eeuw afgesproken dat we dat niet meer zouden doen.  De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht dat met een felle strijd is verworven.

In de nieuwe wet wordt onder meer bepaald dat ISP’s gedwongen kunnen worden om specifiek door de overheid aangegeven  internet verkeer te blokkeren. Volgens technici zal de wet niet gaan werken omdat de nieuwste encryptie technologieën al gebruikt worden in het peer-to-peer verkeer. En zo zouden de illegale handelingen ‘onder de radar blijven’.

Sarkozy zal echter doorgaan. Eerst was het de ’three strikes you’re out’-wet, daarna kondigde hij aan dat filtering een gerechtvaardigd middel is om illegaal downloaden tegen te gaan. En nu worden ISP’s verplicht om verkeer te gaan blokkeren als de wet wordt aangenomen.

Gelukkig zijn zijn eerdere pogingen op veel verzet gestuit in het Europees Parlement en ook in Frankrijk zelf. Maar deze regeringsleider met dictatoriale trekjes laat zich niet zo gemakkelijk stoppen.  De strijd tegen censuur moet blijkbaar opnieuw worden gevoerd. En dat zal een harde worden. Gelukkig zullen de ontwikkelingen in de techniek hem steeds het nakijken geven. En wordt het kat-en-muis spel toch nog beslist in het voordeel van de burgers.

patrick, 15 februari 2010 8:17 am

Toch niet weer he ? het is elk jaar wel een paar keer raak met die regeringsleiders die denken dat ze op deze manier het internet kunnen filteren, het eenige wat ze doen is het nog verder in de doofpot duwen.

Het aanpakken van KP of ander verboden materiaal is echt veel simpeler als je het bij de wortels goed hard aanpakt. Filtering werkt niet en stuit daarbij ook op veel verzet.

Al kan ik met helemaal voorstellen dat de fransen hier nu mee aankomen kakken, ze moeten toch iets om de echte problemen in het land te verbloemen.

Sebastiaan, 15 februari 2010 11:45 am

Altijd minder erg dan Mussolini de Tweede alias Berlusconi.
Die gek wil de 'grondwet' aanpassen zodat hij niet kan worden vervolgd voor misdaden tegen het volk! :|

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.