Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX verandert netwerktopologie met Brocade switches en routers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 februari 2010 08:05 uur

AMS-IX heeft om de groei van het dataverkeer bij te houden haar netwerk topologie aangepast. De oude topologie bestaande uit een actieve en een passieve core bereikte zijn limiet. Met Brocade NetIron MLX series routers en switches heeft AMS-IX haar topologie omgebouwd naar een gedistribueerde core architectuur.

Door de razendsnelle groei van het internetverkeer en het toenemende aantal gebruikers moet AMS-IX de grootte van de infrastructuur jaarlijks verdubbelen om aan de eisen te kunnen blijven voldoen. De voormalige topologie bereikte langzaam maar zeker zijn limiet, en zelfs de grootste Ethernet switches – 128 x 10GE poorten – konden niet voldoen aan de groeiende eisen. AMS-IX besloot om die reden over te stappen naar een gedistribueerde core architectuur om de capaciteit uit te kunnen breiden en de stabiliteit te kunnen verbeteren.

“Door onze architectuur te wijzigen verwachten wij te kunnen blijven voldoen aan de exponentiële verkeersgroei waarmee wij de laatste jaren te maken hebben,” zegt Henk Steenman, Chief Technical Officer bij de Amsterdam Internet Exchange. “Er zijn momenten geweest dat wij pieken in het dataverkeer hebben gemeten die de 850 gigabits per seconde overstegen. Het is zaak dat wij onze klanten de vereiste non-blocking connectiviteit kunnen bieden tegen een betaalbare prijs en met een hoge mate van beschikbaarheid.”

In samenwerking met Brocade heeft AMS-IX twee identieke netwerken gebouwd waarbij er een daadwerkelijk operationeel is en de tweede als back-up architectuur functioneert. Er is hierbij gebruik gemaakt van fotonische switches zodat er binnen luttele milliseconden geschakeld kan worden tussen het originele netwerk en het back-up netwerk zonder dat de eindgebruikers hiervan last ondervinden door bijvoorbeeld onderbrekingen.

In onderstaand filmpje licht AMS-IX CEO Job Witteman de keuze voor Brocade toe:

Update: Vermoedelijke fout uit persbericht Brocade doorgehaald.

Dirk, 18 februari 2010 10:35 am

[quote]In samenwerking met Brocade heeft AMS-IX twee identieke netwerken gebouwd waarbij er een daadwerkelijk operationeel is en de tweede als back-up architectuur functioneert. Er is hierbij gebruik gemaakt van fotonische switches zodat er binnen luttele milliseconden geschakeld kan worden tussen het originele netwerk en het back-up netwerk zonder dat de eindgebruikers hiervan last ondervinden door bijvoorbeeld onderbrekingen.[/quote]

Dit was de oude opzet. De nieuwe opzet is gebaseerd op MPLS/VPLS met 4 actieve core routers.

Arnout Veenman, 18 februari 2010 10:42 am

Dirk, hetgeen je citeert komt letterlijk uit het persbericht van AMS-IX en Brocade. Dus ik kan me niet voorstellen dat het niet klopt.

Dirk, 18 februari 2010 11:09 am

Op hun website dan iets anders dan in het persberict: http://ams-ix.net/infrastructure/

Dirk, 18 februari 2010 11:12 am

En als toevoeging van hun website: http://ams-ix.net/complete-migration-to-single-mpls-vpls-platform-finished/

Complete migration to single MPLS/VPLS platform finished

17 September 2009

[quote]After the migration of the previous active/passive Ethernet platforms to two active/passive MPLS/VPLS topologies in earlier maintenance windows, the AMS-IX NOC has now migrated these two halves into one single active/active MPLS/VPLS topology with 4 core-switches in parallel. The 10GE member connections are now distributed over all PE's in the newly created platform. More information on the platform can be found under Infrastructure.[/quote]

Tudududud, 18 februari 2010 11:55 am

Arnoudt, de fout zit in het persbericht van Brocade:

"In cooperation with Brocade, AMS-IX has built two identical networks with one operational and the other acting as an identical back-up. To avoid traffic disruption in the event of failure, AMS-IX made use of photonic switches to automatically fail over from the primary network to the back-up network in milliseconds."

Dat deel is nogal outdated.

David, 18 februari 2010 12:22 pm

LOL, verbaast me soms dat alles klakkeloos wordt overgenomen :).

Was idd al outdated, maar zo te zien staat er nu netjes een streep door, waarom de tekst niet aanpassen met een edited note?

Arnout Veenman, 18 februari 2010 1:13 pm

David, je mag er (ook als journalist) toch vanuit gaan dat dit soort dingen in een persbericht kloppen. ;-)

Arnoud Vermeer, 20 februari 2010 5:00 pm

@Dirk, @Arnout

Hoewel de tekst niet volledig accuraat is, is er nog wel een kern van waarheid. Failovers worden nog wel gedaan op basis van photonic switches, maar de schaal van de failover is niet meer van primair naar backup;

Alle stub-switches (de switches waar de 10-gigabit klanten op worden aangesloten) worden geplaatst in paartjes van 2 en worden maar voor maximaal 50% met actieve connecties gevuld. De andere 50% word gebruikt als fallback voor de broer-stub-switch.

Indien er een stub switch failed, switcht de photonic switch de klanten van de kapotte stub-switch over naar de backup switch. Dit scenario geld ook voor een failure in een (of twee) van de core-switches.

Er word dus niet meer het hele platform gefailoverd, maar slechts op switchbasis.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.