Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Open netwerken verenigd in ‘EU-Open’

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 18 februari 2010 08:04 uur

Vier open netwerken in Nederland hebben besloten de krachten te bundelen in het samenwerkingsverband EU-Open. Doel is om de ICT-dienstverlening te verbeteren en uit te breiden. Vanaf 15 februari zijn de netwerken van de FR-IX, GN-IX, NDIX en ZOD-IX met glasvezelverbindingen aan elkaar gekoppeld. Daarmee is een ‘landelijke’ dekking ontstaan van regionale netwerken.

In de praktijk functioneren de netwerken als ééngeïntegreerde infrastructuur: één open digitale marktplaats. Op de marktplaats is een breed aanbod aan ICT-diensten te vinden, zoals internet, VoIP-telefonie, externe back-up, hosting, server- en werkplekbeheer en nieuwe diensten voor beveiliging, onderwijs, videocommunicatie en samenwerking. Daarmee ontstaat een dekking in een groot deel van Nederland.

Een dergelijke samenwerking was eerder al te zien tussen de NDIX en Ziggo Zakelijk. Klanten van de laatste accessprovider konden in delen van Nederland meteen ontsloten worden, zonder twee (dure) fysieke aansluitingen in te kopen. Met de koppeling van de vier exchanges zijn er voor klanten nog meer mogelijkheden. Zo kan een internetprovider uit Enschede die aangesloten is op de NDIX een koppeling nemen met bijvoorbeeld transit van Essent en deze laten ontsluiten in Groningen.

Door deze samenwerking ontstaan er minder losse eilanden van verschillende kleinere netwerken. Zij kunnen hiermee nu ook beter concurreren met de gevestigde landelijke netwerkaanbieders. Jeroen van de Lagemaat, directeur van de NDIX is dan ook duidelijk tegen andere open netwerken: “Sluit u aan!”. Klanten genieten nu van een groter aanbod van diensten en voor dienstaanbieders wordt de afzetmarkt vergroot.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.