Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SURFnet geeft aftrap voor Gigaport3

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 19 februari 2010 08:02 uur

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft donderdag het officiële startsein gegeven voor Gigaport3, het nieuwe project dat de infrastructuur van SURFnet moet verbeteren.

Gigaport3 is de opvolger van het GigaPort Next Generation Netwerk-project en heeft als doel om de SURFnet netwerkinfrastructuur ‘naar een hoger plan te brengen’.  GigaPort3 zal Nederland blijven voorzien van een zeer snel onderzoeksnetwerk waarmee SURFnet netwerkvoorzieningen kan leveren aan onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

Tot 2013 is voor Gigaport 3 in totaal 37 miljoen euro beschikbaar gesteld. Tijdens het Gigaport 3-project wordt een nieuw netwerk genaamd Surfnet7 aangelegd dat gebaseerd zal zijn op het zogeheten carrier ethernet. “We hebben gekozen voor ethernet als technologie omdat dit eenvoudig is en veel mogelijkheden biedt voor het aanbieden van allerlei diensten door SURFnet”, verklaart Bram Peeters, hoofd van de afdeling Netwerkdiensten bij SURFnet.

GigaPort3 zal het Surfnet7-netwerk realiseren door nieuwe technologie in te zetten in en bovenop het bestaande SURFnet6-netwerk, dat in 2006 werd gelanceerd. De belangrijkste vernieuwing is dat in de infrastructuur een compleet nieuwe ethernetlaag zal worden ingevoerd, gebaseerd op Next Generation Ethernet (NGE)-technologie zoals PBB/PBBTE/PLSB of MPLS-TP, aldus SURFnet.

Donderdag tijdens de bijeenkomst bleek dat Surfnet7 nog in een heel pril stadium verkeert. “Dit jaar zal er een equipmentvendor worden gecontracteerd en in 2011 wordt een start gemaakt met de uitrol van het nieuwe netwerk”, verklaarde Walter van Dijk van SURFnet.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.