Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Slordig of opzet? (column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 25 februari 2010 08:00 uur

Met verbazing heb ik vorige week het rapport “Study of the Accuracy of WHOIS Registrant Contact Information” gelezen. De studie is verricht door de NORC in opdracht van ICANN. Het is te zien als een vervolg op onderzoek dat in 2005 is gedaan door GAO, vergelijkbaar met onze de Algemene Rekenkamer.

In dat jaar bleek dat bij de drie grote gTLD’s (.com, .org en .net) de WHOIS gegevens van 5% van de registraties niet juist was. Het ging hierbij zowel om slordigheden, als ook om opzettelijke fouten. Ik weet nog, dat ik het 2005 rapport heb gebruikt om mijn collega’s te wijzen op de noodzaak alle registraties en mutaties te controleren. Zorgvuldigheid vond ik toen al belangrijker dan een korte doorlooptijd van registraties of mutaties.

De studie die nu is verschenen laat een verslechterd beeld zien. Op basis van steekproefsgewijs onderzoek naar registraties bij de vijf grote gTLD’s (nu met .info en .biz erbij) blijkt maar liefst 77% niet te kloppen. Ongeveer een derde van de onderzochte domeinnamen (28,7%) bevat zoveel fouten, dat er geen sprake meer kan zijn van een onzorgvuldige registratie.

Wat is het dan wel? Soms blijkt de WHOIS verouderde gegevens te bevatten van de registrant. Dan heb je dus de situatie van een bedrijf dat ondertussen van naam is veranderd, is verhuisd en waar de contactpersoon niet meer werkzaam is.

Maar in een groot aantal gevallen blijkt het te gaan om het opzettelijk vermelden van onvolledige en/of onjuiste gegevens. Dat laatste zal je niet verbazen als je ziet hoe intensief spammers gebruik maken van domeinnamen in hun uitingen.

In de studie staan overzichten van soorten fouten en de regelmaat waarmee ze voorkomen. Met de tabel op pagina 3 in de hand kun je je eigen registraties eens doorlopen.

Voor de volledigheid, het onderzoek heeft geen betrekking op .NL domeinen. .NL heeft, naar ik begrijp, de reputatie een behoorlijk schoon landendomein te zijn.

Daarmee is niet gezegd dat .NL 100% in orde is. Contactgegevens zijn nu eenmaal lastig up to date te houden en een typefout kan lang onopgemerkt blijven. Dat is echter van een andere orde, dan het opzettelijk registreren van een domeinnaam met duidelijk valse gegevens.

Ik heb dat laatste nooit meegemaakt trouwens, dus ik weet ook niet hoe ik erop zou reageren.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...