Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Tweede Kamer neemt bewaarplicht reparatiewet onder vuur

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 februari 2010 08:03 uur

Het bewaarplicht wetsvoorstel haalde vorig jaar een krappe meerderheid in de Eerste Kamer. De toezegging van minister Hirsch Ballin dat de bewaarplicht voor providers met een reparatiewet zou worden verkort tot 6 maanden, in plaats van 12 maanden die in het voorliggende wetsvoorstel staat was daar voor nodig.

Nu het reparatiewetsvoorstel eenmaal in de Tweede Kamer voorligt, zijn de zelfde partijen die in de Eerste Kamer pas na de toezegging van de minister overstag gingen – CDA, ChristenUnie en VVD – in de Tweede Kamer juist voorstander van een lange termijn. De VVD grijpt het debat omtrent het wetsvoorstel zelfs aan om te pleiten voor een verlenging van de bewaarplicht over de hele linie tot 18 maanden, meldt digitale burgerrechten organisatie Bits of Freedom. De reparatiewet lijkt daarmee te stranden.

Normaliter zou de Eerste Kamer een zogenaamde novelle van de minister hebben geƫist. Bij een novelle zou het reparatiewetsvoorstel eerst door de minister door de Tweede Kamer wordt geloosd en dan tegelijkertijd met het oorspronkelijke wetsvoorstel door de Eerste Kamer worden aangenomen. Gezien dit relatief lang zou gaan duren en ons land de deadline voor de implementatie anders niet zou halen, ging de Eerste Kamer akkoord na de toezegging van de minister.

Het is nu volgens Bits of Freedom zaak dat de senatoren van het CDA, ChristenUnie en VVD hun partijgenoten in de Tweede Kamer direct tot de orde te roepen. Dat is inderdaad de enige manier om dit staatsrechtelijke falen van de Eerste Kamer enigszins goed te maken. Al zal de Eerste Kamer de volgende keer waarschijnlijk ook niet meer op de blauwe ogen van een minister afgaan en wel een novelle eisen. Helaas verandert dat niets meer aan de bewaarplicht.

Alex Bik, 25 februari 2010 8:41 am

Weten we in ieder geval op welke partijen we straks *niet* moeten stemmen.

Erik Logtenberg, 25 februari 2010 9:36 am

Mja... maar wat blijft er nog over?

Lennie, 26 februari 2010 12:24 am

Geen idee wat je verdere politieke overtuiging is, maar volgens mij was de SP niet voor deze wet. De rest weet ik niet. Kijk eens op internet, daar staat het vast wel. ;-)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.