Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Italiaanse rechter veroordeelt Google-medewerkers

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 februari 2010 08:03 uur

Drie Google-medewerkers zijn in Italië veroordeeld omdat ze een video van Google Video hebben verwijderd en de politie hielpen om de uploader te identificeren. Ze zijn stonden terecht wegens smaad en het overtreden van de privacywetgeving.

Eind 2006 haalde Google een filmpje van Google Video waarin te zien was hoe enkele scholieren een autistische klasgenoot pestten. Na een tip van de politie werd de video offline gehaald en hielp Google mee om de persoon te achterhalen die de film online had gezet. Deze werd vervolgens door de rechtbank in Turijn veroordeeld tot een taakstraf van tien maanden.

Een openbaar aanklager in Milaan besloot hierop de vier betrokken Google-medewerkers, van wie er één inmiddels ergens anders werkt, aan te klagen wegens smaad en overtreding van de privacyregels. Volgens Google had echter geen van de vier aangeklaagden iets met deze video te maken.

Drie van de vier Google-verdachten, David Drummond, Peter Fleischer en George Reyes, zijn nu schuldig bevonden wegens het overtreden van de Italiaanse privacywet. De rechter oordeelde woensdag dat van smaad geen sprake is geweest.

Aansprakelijk
Google reageert intussen met verbazing op de veroordeling en vindt het een beschamende vertoning. Volgens het internetbedrijf is dit vonnis een bedreiging voor het web. “Alle hostingplatforms zoals Google Video kunnen voor de rechter worden gesleept wegens de content die gebruikers uploaden”, zo stelt Google op zijn blog.

“We zullen uiteraard tegen deze uitspraak in beroep gaan omdat de betrokken medewerkers niets met de video – of het verwijderen ervan – te maken hebben”, aldus Google.

Arnoud Engelfriet, 26 februari 2010 9:42 pm

Is het vonnis ergens te vinden? Zou graag willen lezen hoe de rechter tot dit oordeel komt. Er zit namelijk een rare loophole in de e-commerce richtlijn waardoor deze niet geldt voor privacyschendingen (zie de Kleinkind Onbereikbaar zaak bij ons)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.