Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DDoS-ers hangt schadeclaim van 471.553,54 euro boven het hoofd

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 12 februari 2008 07:58 uur

DDoS-ers hangt schadeclaim van 471.553,54 euro boven het hoofdDe vijf DDoS’ers die de websites regering.nl, kabinet.nl, nederland.nl en overheid.nl in 2004 met DDoS-aanvallen vijf dagen lang platlegde en hiervoor in 2005 voor tot cel- en taakstraffen zijn veroordeeld, hebben nu ook een civiele bodemprocedure aan hun broek. Stichting ICTU, de ict-beheerder van de overheid, eist namens de overheid in een schadeclaim 471.553,54 euro van vier van de vijf DDoS’ers, ruim een ton per DDoS’er.

De DDoS’ers zijn niet zo blij met de schadeclaim die de overheid tot de cent nauwkeurig heeft ingediend bij de rechtbank Breda. Al blijkt dat de overheid ook wel erg creatief is met de geleden schade, zo wordt er drie ton geëist voor ‘een structurele oplossing voor de beveiliging van haar websites’. Dat de websites van de overheid niet goed beveiligd waren, ligt aan de overheid en niet aan de DDoS’ers. Dat is het zelfde als van inbrekers eisen dat ze je nieuwe alarminstallatie betalen, die toekomstige inbraken moet verijdelen. Al is het natuurlijk geweldig om te zien dat DDoS’ers eens goed worden aangepakt.

Casper Bakker, 13 februari 2008 8:46 am

De volgende keer gewoon van te voren even nadenken... Ik vind het terecht dat de hackers nu een keer goed worden aangepakt. En dat de overheid het doet in plaats van een bedrijf geeft nog wat meer.

Pascal, 13 februari 2008 9:41 am

[quote]Dat de websites van de overheid niet goed beveiligd waren, ligt aan de overheid en niet aan de DDoS’ers. Dat is het zelfde als van inbrekers eisen dat ze je nieuwe alarminstallatie betalen, die toekomstige inbraken moet verijdelen.[/quote]

Er valt op zichzelf wel wat voor te zeggen.. Als iedereen met z'n (virtuele) klauwen van andermans spullen zouden afblijven dan zouden al die alarm installaties niet nodig zijn. En zou de ISP zorgplicht ook overbodig zijn trouwens.

Ik vergelijk DDOS zelf ook niet met inbreken (en dus een alarm systeem) maar met vandalisme. Dus bijvoorbeeld een bus hokje vernielen. En daar zeggen we ook niet van "moet de reclame boer maar stevigere ruiten er in zetten"

In ieder geval hurray voor de overheid met deze claim. Hopenlijk wordt ie toegekend.

Arnoud Engelfriet, 14 februari 2008 12:24 pm

Als een inbreker mijn ruit inslaat, dan kan ik toch echt de kosten van de glaszetter op hem verhalen. Het principe klopt dus, maar ICTU zal moeten aantonen dat die 471.553,54 euro [I]geleden schade[/I] is door de inbraak en niet een "investering in een structurele oplossing voor beveiliging".

Een ontplofte router of een rekening voor excessief dataverkeer van je upstream provider zou je dus aan die ddos'er mogen doorberekening. Gemiste orders van klanten misschien ook, maar dat is al wat twijfelachtiger.

Randy ten Have, 14 februari 2008 1:07 pm

Geniale foto bij het bericht...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.