Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Door breedband meer omzet voor iedereen? (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 4 maart 2010 08:01 uur

Ik kreeg de vraag voorgelegd eens te kijken naar voorstellen van de Britse regering voor de verdere ontwikkeling van breedband. Deze staan vermeld in een officieel actie plan met de titel “Digital Britain broadband initiative”. Het stuk bevat 22 punten waarmee de regering in een keer alles voor het internet wil regelen.

Het is in mijn optiek een illusie te denken dat alles rond internet kan worden geregeld, maar de Britse minister verantwoordelijk voor internet denkt daar duidelijk anders over. De plannen bespreken een scala aan issues, van straffen voor illegale downloaders tot het voorschrijven van een landelijke minimum snelheid voor internettoegang.

Dat laatste punt is bijzonder, want Londen wil voorschrijven dat elke huishouden uiterlijk in 2012 access met ten minste 2Mbps moet kunnen krijgen. Daarmee zal Groot Brittannië het eerste land in Europa zijn dat providers een wettelijk verplichte ondergrens oplegt.

Om dat mogelijk te maken wil Londen trouwens alle internetters maandelijks een belasting van 50p laten betalen, te innen door de providers. Dat bedrag wordt vervolgens beschikbaar gesteld aan die zelfde providers om breedband aan te leggen waar dat nu nog niet het geval is. Alleen al daarom heb ik de plannen en de reacties erop meerdere keren doorgenomen.

De voornaamste reden waarom Londen de 2Mbps wil voorschrijven is de verwachte groei van de economie. De redenering die daarbij wordt gebruikt is de volgende: als iedereen breedband heeft, maken meer mensen vaker gebruik van het internet. Dan zal er vanzelf meer online gekocht en aangeboden gaan worden. Toegenomen gebruik van breedband internet is dan goed voor het gehele bedrijfsleven en de werkgelegenheid.

Kortom, breedband is bijna letterlijk van levensbelang. De Britse brancheorganisatie voor online advertising heeft inmiddels al berekend, dat de landelijke 2Mbps voorwaarde goed is voor £1,4 miljard meer b2c e-commerce omzet per jaar.

Die uitspraak triggerde mij na te denken over twee punten die nergens worden uitgewerkt. Ten eerste worden er alleen winnaars genoemd, geen verliezers. En ten tweede, is er geen onderzoek gedaan naar de impact voor de partijen die zich bezig houden met het verkeer en de content.

Met andere woorden hoe en waarom worden datacenters, hosters en netwerkleveranciers er beter van als accessproviders verplicht minimaal 2Mbps moeten leveren? Een leuke vraag ook voor de Nederlandse partijen nu de kabel al tot 120Mbps gaat en de VDSL uitrol is aangekondigd.

ISPam.nl Job board

RHarmsen, 4 maart 2010 9:14 am

Kan Nederland niet ook zoiets opnemen? En dan met een minimum van 20 in 2015 of zo?

Rashid Niamat, 4 maart 2010 9:36 am

@RHarmsen
De Britten kijken naar de combinatie van 2 zaken
- landelijke dekking van echt 100%
- de minimum snelheid.

In NL wordt het eerste nog steeds niet gehaald. O.a. met geld uit Europa probeert men de meest afgelegen boerderij op BB te krijgen. Daarvoor is €200 per woning uit Europa extra beschikbaar. Lijkt mij niet veel.

Wat snelheid betreft, als je in NL BB kunt krijgen is het minimaal 2Mbps, of dat op 100% vd lokaties ook hoger kan waag ik te betwijfelen.

RHarmsen, 4 maart 2010 10:39 am

Met glas moet dat toch wel lukken?

En als ze toch de meest afgelegen boerderijen gaan aansluiten, lijkt het me aannemelijk dat ze die al meteen op glas zetten.

Wordt het dus alleen zaak om straks ook de steden verder te verbeteren, zeker voor mensen die iets verder af wonen is naast kabel niets snel mogelijk. Woon zelf gelukkig op 150 meter van een centrale dus 100/100 VDSL zou er zelfs nog wel doorheen moeten kunnen.

Rashid Niamat, 4 maart 2010 11:31 am

@RHarmsen

De EU verordening die dit regelt schrijft alleen voor dat het BB moet zijn. Soort kabel blijft onbenoemd.

Bij de genoemde subsidiebedragen (€200 per boerderij en een max bijdrage van €450.000 voor heel Nederland)lijkt recyclen van "verouderde randstad hardware" een reeël scenario. Of die een aansluiting op glas hebben weet ik niet.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...