Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Bewaarplicht ook in Nederland op losse schroeven.

 • Door
 • John T. Knieriem
 • geplaatst op
 • 4 maart 2010 08:03 uur

De Nederlandse Bewaarplicht staat op losse schroeven. Dit komt om dat een Duiste rechter vindt dat de Duitse bewaarplicht voor verkeersgegevens in strijd is met de grondwet.  De wet is in strijd met het telecommunicatiegeheim. De al opgeslagen data moet zo snel mogelijk worden verntietigd.

Deze uitspraak zal naar verwachting ook voor Nederlandse organisaties die staan voor de verdediging van digitale burgerrechten aanleiding zijn om, als de Nederlandse wet is aangenomen, een procedure tegen de staat te beginnen. De Duitse uitspraak zal daarom gevolgen hebben voor de Nederlandse wet bewaarplicht. Onze Hoge Raad laat zich vaak inspireren door deze hoogste Duitse rechter, die op juridisch vlak een van de meest toonaangevende rechtsorganen van Europa is. Bovendien staat de Europese richtlijn nu ook op de tocht.

De Duitse wetgever zal nu een nieuwe wet gaan maken. Hierin moet precies worden opgenomen in welke gevallen de gegevens gebruikt mogen gaan worden. Ook moet worden bepaald dat er niet zomaar door diverse overheidsinstanties te pas en te onpas in de gegevens gezocht kan gaan worden.

De Eurocommissaris van Justitie, Viviane Reding zegt te willen onderzoeken of de opslag van de gegevens werkelijk noodzakelijk is, en of geen andere mogelijkheden bestaan om de doelstelling van de bewaarplicht te bereiken.

Het lijkt dat er dat de ongebreidelde uitbreiding van inbreuken op de privacy door de overheid eindelijk een halt is toegeroepen. Het standpunt van de Duiste rechter wordt gezien als een kentering in het debat. Axel Arnbak van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom: “Dit is een grensverleggende uitspraak met grote gevolgen voor Nederland, waar dezelfde fouten als in Duitsland in nog hevigere mate zijn gemaakt. Ook de Nederlandse wet komt nu dus op losse schroeven te staan.”

Erik Logtenberg, 4 maart 2010 10:39 am

Super!! Duitsland, hartelijk dank.

 • Pingback: Dataretentiewet 1 juli - wie moet de logfiles bewaren - Pagina 9 - webhostingtalk.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.