Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Besluit downloadverbod opnieuw uitgesteld

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 maart 2010 08:05 uur

Het besluit over het downloadverbod wordt uitgesteld en zal voorgelegd worden aan het nieuw te vormen kabinet. Dat heeft GroenLinks-Kamerlid Naima Azough donderdag via Twitter bevestigd.

Hoewel het demissionaire kabinet wel zou mogen beslissen over het downloadverbod, weigert de Tweede Kamer hierover met het tijdelijke kabinet in discussie te gaan. “Gesprek met Cie Gerkens kan wel, maar we gaan niet met demissionair kabinet over downloadverbod in debat..”, zo liet Azough weten.

Commissievoorzitter Arda Gerkens bevestigt het verhaal tegenover ISPam.nl. “Het rapport van de werkgroep is niet controversieel. De werkgroep zal dus nog met de Kamer over het rapport in gesprek gaan. Wel wordt pas na 9 juni de kabinetsreactie besproken want dat is nieuw beleid en daarmee controversieel.”

Opnieuw
Het is niet voor het eerst dat het debat over het downloadverbod wordt uitgesteld. Aanvankelijk zou op 16 december al een debat plaatsvinden, maar dat werd uitgesteld nadat burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) een brief naar Tweede Kamerleden had gestuurd.

BoF is tegen het voorgestelde downloadverbod omdat de overheid hierdoor miljoenen Nederlanders zou criminaliseren. Bovendien is het verbod niet handhaafbaar zonder internetgebruikers te bespioneren, aldus BoF.

Averechts
Eerder deze week was er nog discussie ontstaan over het nut van een eventueel downloadverbod.  Uit een onderzoek van bureau Multiscope in opdracht van stichting Copyright en Nieuwe Media bleek namelijk dat een downloadverbod, zoals dat is voorgesteld, niet het gewenste effect zal hebben op het koopgedrag van internetters. In tegendeel, zo’n verbod kan zelfs een averechts effect hebben op het bestrijden van de illegale verspreiding van films en muziek op internet.

Het downloadverbod is een plan dat voortkomt uit de Kamercommissie Auteursrecht, onder leiding van SP-Kamerlid Arda Gerkens. De commissie wil onder meer dat internetproviders klantgegevens beschikbaar stellen van mensen die op grote schaal bestanden verspreiden. Illegaal downloaden moet verboden worden, vindt de commissie, maar pas ‘als de industrie een systeem van licenties heeft uitgewerkt’.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.