Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Besluit downloadverbod opnieuw uitgesteld

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 maart 2010 08:05 uur

Het besluit over het downloadverbod wordt uitgesteld en zal voorgelegd worden aan het nieuw te vormen kabinet. Dat heeft GroenLinks-Kamerlid Naima Azough donderdag via Twitter bevestigd.

Hoewel het demissionaire kabinet wel zou mogen beslissen over het downloadverbod, weigert de Tweede Kamer hierover met het tijdelijke kabinet in discussie te gaan. “Gesprek met Cie Gerkens kan wel, maar we gaan niet met demissionair kabinet over downloadverbod in debat..”, zo liet Azough weten.

Commissievoorzitter Arda Gerkens bevestigt het verhaal tegenover ISPam.nl. “Het rapport van de werkgroep is niet controversieel. De werkgroep zal dus nog met de Kamer over het rapport in gesprek gaan. Wel wordt pas na 9 juni de kabinetsreactie besproken want dat is nieuw beleid en daarmee controversieel.”

Opnieuw
Het is niet voor het eerst dat het debat over het downloadverbod wordt uitgesteld. Aanvankelijk zou op 16 december al een debat plaatsvinden, maar dat werd uitgesteld nadat burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) een brief naar Tweede Kamerleden had gestuurd.

BoF is tegen het voorgestelde downloadverbod omdat de overheid hierdoor miljoenen Nederlanders zou criminaliseren. Bovendien is het verbod niet handhaafbaar zonder internetgebruikers te bespioneren, aldus BoF.

Averechts
Eerder deze week was er nog discussie ontstaan over het nut van een eventueel downloadverbod.  Uit een onderzoek van bureau Multiscope in opdracht van stichting Copyright en Nieuwe Media bleek namelijk dat een downloadverbod, zoals dat is voorgesteld, niet het gewenste effect zal hebben op het koopgedrag van internetters. In tegendeel, zo’n verbod kan zelfs een averechts effect hebben op het bestrijden van de illegale verspreiding van films en muziek op internet.

Het downloadverbod is een plan dat voortkomt uit de Kamercommissie Auteursrecht, onder leiding van SP-Kamerlid Arda Gerkens. De commissie wil onder meer dat internetproviders klantgegevens beschikbaar stellen van mensen die op grote schaal bestanden verspreiden. Illegaal downloaden moet verboden worden, vindt de commissie, maar pas ‘als de industrie een systeem van licenties heeft uitgewerkt’.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...