Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe browser waarschuwt voor ‘onveilige’ SSL-certificaten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 maart 2010 08:03 uur

Een nieuwe browser die gebaseerd is op Google Chromium waarschuwt gebruikers voor SSL-certificaten die alleen op basis van het domein zijn gevalideerd. Daarmee worden de helft van alle uitgegeven SSL-certificaten door de browser als onveilig aangemerkt, meldt Netcraft.

Enigszins hypocriet is het feit dat de browser – Comodo Dragon – wordt ontwikkeld door het gelijknamige internetbedrijf, dat zelf één van de grootste uitgevers is van domein-gevalideerde SSL-certificaten.Volgens Netcraft gaat het 0m 7,6% van alle domein-gevalideerde SSL-certificaten door Comodo uitgegeven. Al wordt er ook voor de ‘onveilige’ SSL-certificaten van Comodo zelf gewaarschuwd door de browser.

Op dit moment is de Comodo Dragon nog de enige browser die waarschuwt voor domein-gevalideerde SSL-certificaten, maar zo waarschuwt Netcraft zodra mainstream browsers dit overnemen dan ontstaat er een probleem. Totaal zouden er 683.563 van deze certificaten zijn uitgegeven. Terwijl maar 0,3% van de phishingwebsites een SSL-certificaat heeft (inclusief gekaapte websites met een valide SSL-certificaat).

Een bijkomend probleem is dat gebruikers wars worden van dit soort waarschuwingen en het simpelweg wegklikken. Op die manier zouden waarschuwingen over échte problemen – zoals verlopen of valse SSL-certificaten – ook weggeklikt door gebruikers.

ISPam.nl Job board

Sebastiaan, 8 maart 2010 12:24 pm

Dit is eigenlijk al weer oudnieuws :)
Maar te gek voor worden dat een bedrijf welke zelf niet goed gevalideerde certificaten een browser uitbrengt welke voor ongeldige certificaten waarschuwt.

Waar dit probleem precies vandaan komt is dat USER-TRUSTED NETWORK van Comodo is ontwikkeld voor het beveiligen van hostnamen die binnen een network worden gebruikt.
Zo kan live.com de naam van een server binnen het netwerk zijn (you know, its its a live - Dan Kaminsky HAR2009)

Maar voor een eigen netwerk kan je elke naam bedenken, en dat is voor externe partijen niet te controleren.
Dat is waar dit probleem vandaan komt.
Eigenlijk zouden ze daar iets op moeten verzinnen, een eigen CA is volgens mij nog altijd de beste optie (want aangezien dit ook niet veilig is).

Jan-Marten de Boer, 8 maart 2010 12:27 pm

Ja, kom op zeg. Als we al onze techniek gaan basseren op wat de mogelijke reactie is van mensen die niet weten wat ze lezen, dan kunnen we wel ophouden het web te beveiligen. Als mensen niet de moeite willen nemen om zichzelf goed in te lichten over wat er met hun systeem gebeurt, dan is dat een eigen risico. Dat men zomaar iets weg klikt is een fenomeen dat is ontstaan door alle pop-ups die je als Windows gebruiker voor de kiezen krijgt, omdat het systeem vol lekken zit. Hoe ga je dezelfde gebruiker beschermen tegen het afluisteren als deze ook zomaar een vals certificaat toestaat?

Sebastiaan, 8 maart 2010 1:35 pm

Zelf gebruik ik Firefox met SSLBlacklist (werkt met enige aanpassing ook in Firefox 3.6) en als je wilt Perspectives om te controleren of het certificaat wel geldig is.
Voor SSLBlacklists is er overigens ook een local database van 36MB, maar dan wordt Firefox heeelllll langzaam heb ik gemerkt.

Lennie, 10 maart 2010 11:49 am

What veel 'erger' is, is dat ze hun eigen domain-validated wel toe laten. Beetje hypocriet. ;-)

Sebastiaan Stok, 10 maart 2010 1:42 pm

Ze zijn wel geldig, alleen kan er heel gemakkelijk misbruik van worden gemaakt. Omdat de validatie aan de Reseller wordt overgelaten :) en veelal doet die niet voldoende controle uitvoeren.

Dit is één van de redenen waarom niet met COMODO SSL werk.

Sebastiaan Stok, 10 maart 2010 1:45 pm

Oké, niet helemaal waar.
Ik heb één subdomein die COMODO gebruikt, maar dan niet USER-TRUSTED NETWORK. Maar Comodo CA Limited.

En dan was alleen omdat het voor nu wat goedkoper was :)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?