Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Combineer internettoegang met verkoop van muziek’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 9 maart 2010 08:04 uur

Internetproviders laten geld liggen als ze de komende jaren geen breedbandinternettoegang aanbieden gebundeld met toegang tot muziekdiensten. Dat beweert althans de Britse brancheorganisatie voor de muziekindustrie BPI.

De BPI heeft bureau Ovum een onderzoek laten uitvoeren onder Britse isp’s. Uit het onderzoek blijkt dat ze in de komende vier jaar ongeveer 100 miljoen pond (ruim 110 miljoen euro) kunnen verdienen als ze bepaalde diensten koppelen. In 2013 zou die markt 103 miljoen pond kunnen bedragen, stellen de onderzoekers.

Een grote isp met bijvoorbeeld 3,5 miljoen klanten, zou jaarlijks 20 miljoen pond kunnen verdienen als 10 procent van de klanten kiest voor een pakket met gebundelde muziekdienst, zo heeft Ovum berekend.

Bereik
Volgens Adrian Drury, één van de onderzoekers van Ovum, kunnen isp’s breedband gemakkelijk bundelen met muziekdiensten en zou dat de markt competitiever maken. “Met het juiste dienstenplatform, gebruikerservaring en verkoopstrategie, kunnen isp’s een grote groep mensen bereiken die door de mainstream legale muziekdiensten zoals iTunes nu niet wordt bereikt”, zo verklaart Drury.

Uiteraard hoopt de muziekindustrie op die manier een oplossing te hebben gevonden tegen het gratis downloaden waar al jaren tegen gevochten wordt.

Op dit moment lijkt een eerste Engelse provider gehoor te willen geven aan het advies van de BPI. De isp Virgin Media kondigde namelijk onlangs een soortgelijke dienst aangekondigd waarbij nieuwe gebruikers dan ook toegang of korting krijgen op downloads van muziekdienst Sky Songs. Ook onderzoeker Mark Mulligan van Forrester Research ziet het combineren van internettoegang en muziekdownloads wel zitten. “De isp’s kunnen zo de dikke pijplijnen die nu worden gebruikt om illegaal te downloaden omzetten naar inkomsten uit betaaldiensten.”

patrick, 9 maart 2010 10:28 am

Dit klinkt me vooral in de oren als: laten we de ISP's laten denken dat ze er veel geld mee kunnen verdienen, dan zullen ze ook liever die personen aanpakken die op andere manieren hun muziek binnen halen. Slim, dat wel, maar of the ISP's er in trappen ?

Sebastiaan Stok, 9 maart 2010 11:04 am

Daar ben een groot voorstander van, maar ik hoop dan wel dat alle muziek beschikbaar is!

Ik gebruik nu iTunes, maar bepaalde nummers zijn alleen beschikbaar in de Amerikaanse store :(
Wat echt je reinste onzin is...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.