Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cybercrime in 2009 verdubbeld in USA

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 17 maart 2010 08:02 uur

De Amerikaanse FBI rapporteert dat de schade als gevolg van cybercrime in 2009 is opgelopen tot ruim 550 miljoen dollar. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de FBI maken criminelen gebruik van de mogelijkheid om zich anoniem te bewegen op het web. Daarnaast ontwikkelen ze steeds geavanceerdere methodes om fraude te plegen. De toename overtreft alle verwachtingen.  Voor de FBI is het extra zuur dat de helft van de criminele e-mail als afzender de FBI zelf had. Deze mails hadden veelal een report.exe bestand dat malware installeerde op pc’s van mensen die de bijlage openden.

Er werd in de USA ook veel geklaagd door consumenten die de goederen die ze online hadden besteld niet geleverd kregen. Ook werden veel malverserende loterijen aangemeld bij de FBI.

In ruim 8% van de gemelde gevallen was er sprake van identiteitsdiefstal. Veelal worden ook slinkse methodes toegepast om bepaalde id gegevens te stelen van consumenten.  Criminelen doen zich voor als overheidsdienaren en verleiden mensen om op gefingeerde overheidswebsites gevoelige id-gegevens in te vullen.

Er zijn momenteel geen Nederlandse cijfers voorhanden. Maar te verwachten valt dat er ook hier sprake is van een zeer sterk groeiend criminaliteitscijfer.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.