Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN: Migratie naar DRS5 succesvol

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 maart 2010 08:05 uur

Het was het moment van de waarheid voor SIDN. De migratie van DRS4 naar het nieuwe DRS5 (ook bekend als DRS-EPP). De migratie duurde door packetloss bij de datamigratie  twee uur langer dan gepland. Verder is de migratie en het in productie nemen van DRS5 goed verlopen en een succes!

“We zijn wel teleurgesteld over het aantal afwijzingen dat we zien in DRS, doordat bijvoorbeeld de verkeerde formulieren zijn gebruikt.”, aldus SIDN woordvoerster Lycke Hoogeveen tegenover ISPam.nl, “Ondanks alle communicatie met behulp van nieuwsbrieven, het weblog, regionale sessies en e-mails zijn er dus toch registrars die niet goed voorbereid zijn op DRS5, terwijl ze wel direct .nl-domeinnamen willen registreren.”

Na het openstellen van DRS5 voor registrars, zijn er binnen één uur 1.500 registraties van .nl-domeinnamen verwerkt en de registraties blijven komen. De supportafdeling van SIDN heeft een dubbel aantal calls ontvangen, die allemaal – al dan niet door terugbellen – zijn verwerkt. Daar was al vooraf rekening mee gehouden door het inzetten van extra personeel.

Eerst zijn daarbij de vragen van registrars die al met DRS5 hebben getest behandeld door de supportafdeling, daarbij ging het voornamelijk om finetunnen en kleine zaken die direct voor hen konden worden opgelost. Daarna kregen de registrars die nog niet met DRS5 hadden getest antwoord.

Door de migratie was het van 16 maart 12:00 uur tot 17 maart 14:00 uur niet mogelijk om nieuwe .nl-domeinnamen te registreren of te muteren. Twee uur langer dan vooraf gepland. Uit onderzoek bleek dat er bij de datamigratie van DRS4 naar DRS5 een bovengemiddeld percentage packet-loss optrad op een van de NIC’s. Om het datamigratietraject, wat op dat moment reeds ver gevorderd was, niet te verstoren en te herstarten, werd door SIDN besloten deze vertraging te accepteren.

De belangrijkste wijziging in DRS5 is het feit dat er ondersteuning voor het EPP-protocol is. Uiteindelijk zal de oude e-mail-interface worden uitgefaseerd en op XML-gebaseerde EPP, naast de web-interface, de enige manier zijn om met DRS5 te communiceren. Daarnaast is een belangrijke wijziging dat het verhuisproces nu met tokens werkt. Om een .nl-domeinnaam te verhuizen moet de houder een token opvragen bij zijn huidige registrar en die verstrekken aan zijn nieuwe registrar. De oude registrar moet deze binnen 5 dagen verstrekken.

Met de migratie naar DRS5 neemt SIDN definitief afscheid van het (zeker in het begin) geplaagde DRS4. SIDN laat hiermee zien succesvol en zonder noemenswaardige problemen over te kunnen stappen op een nieuw domeinregistratiesysteem. Chapeau!

Jeeves_, 18 maart 2010 1:23 pm

Ik ben positief verrast! Over zowel de succesvolle migratie als dit artikel. ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.