Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Reparatiewet bewaarplicht controversieel: Goed of slecht nieuws?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 maart 2010 08:03 uur

De Tweede Kamer heeft de behandeling van reparatiewet die de bewaarplicht voor internetverkeer moet verkorten naar 6 maanden controversieel verklaard. Dat betekent dat deze niet meer zal worden behandeld voor de verkiezingen. Is dit goed of slecht nieuws?

Volgens digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is het doemscenario uitgekomen: “De Tweede Kamer deelt de lakens uit, de Eerste Kamer staat in zijn hemd, het bedrijfsleven weet niet waar het aan toe is en alle internetters zitten met de vuile was. Schandalig.”. Eerder merkte BoF al op dat verschillende partijen in de Tweede Kamer de reparatiewet juist aangrepen om de bewaartermijn juist te verhogen. Daarmee staat de Eerste Kamer in haar hemd. De Eerste Kamer had namelijk de toezegging gekregen dat de bewaarplicht voor internetverkeer naar 6 maanden zou worden verlaagd.

XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbregts laat tegenover Tweakers.net weten dat de Tweede Kamer een verstandige beslissing heeft genomen. Zo wordt voorkomen dat partijen de gelegenheid juist aangrijpen om de bewaartermijn juist te verhogen. Daarnaast stelt Huijbregts dat hij zeer verbaasd was over het feit dat minister Hirsch Ballin had toegezegd dat de bewaartermijn zou worden verkort terwijl hij daar helemaal niet over gaat.

Om af te sluiten met het antwoord op de vraag of het nou goed of slecht nieuws is dat de reparatiewet bewaarplicht controversieel is verklaard. Ik ben het zowel met Bits of Freedom als XS4ALL eens. Het is goed nieuws, omdat het gevaar op de loer ligt dat als het onderwerp nu nog even snel wordt behandeld, juist wordt aangegrepen om de bewaartermijn juist te verhogen. Aan de andere kant slecht nieuws, omdat de Eerste Kamer in haar hemd staat, gezien zij haar constitutionele taak als hoeder van de grondwet heeft verzaakt, met een enorme ondermijning van de rechtsstaat tot gevolg.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.