Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Providers mogen verkeer blokkeren

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 22 maart 2010 08:08 uur

ISP’s mogen internet verkeer blokkeren. Voorwaarde is wel dat ze  duidelijk maken dat ze dit doen. Dat heeft demissionair minister Economische Zaken Van der Hoeven (CDA) afgelopen week bepaald.  Het nieuwe kabinet moet uiteindelijk een nieuw beleid op het gebied van netneutraliteit formuleren.

De vraag die daarbij centraal staat is of internetproviders zich mogen bemoeien met het verkeer van hun gebruikers. Als het aan Van der Hoeven ligt, mogen mobiele telefonieaanbieders bijvoorbeeld Skype blokkeren, als ze maar duidelijk aangeven dat ze dat doen (het “transparantiemodel”). Tegenstanders vinden  dit uit den boze en willen dat ISP’s verboden wordt om verkeer te blokkeren.

Deze robuuste netneutraliteitverplichting garandeert dat iedereen toegang heeft tothetzelfde internet – en niet tot een internet waar bijvoorbeeld Wikipedia slecht toegankelijk is tenzij je extra betaalt. Op die manier garandeer je ook dat iedereen kan genieten van de nieuwste diensten, zonder dat toestemming van de provider nodig is om die diensten te gebruiken. En op die manier wordt ook de privacy van gebruikers beschermd, want hoe meer providers het internetverkeer  gaan sturen, hoe meer ze dat verkeer zullen controleren. De vraag is of, als providers de ruimte krijgen om naar eigen inzicht verkeer te knijpen,  de kracht van het internet verloren gaat?

Het onderwerp net-neutraliteit leeft nog niet erg in Nederland maar dat zal in het komende jaar wellicht gaan veranderen.

ISPam.nl Job board

stef, 22 maart 2010 9:55 am

Providers moeten ook in staat kunnen zijn om diensten te accelereren.

Daar heeft iedereen baat bij, zowel de consument (snellere content), de content aanbieder (meer bereik), en de operator (offloading van het netwerk).

Het is ook niet erg als hier een extra vergoeding voor wordt gevraagd. Het voordeel van slimme acceleratie is dat het niet ten koste hoeft te gaan van regulier dataverkeer. Video offloading bijvoorbeeld maakt juist meer ruimte vrij op het netwerk, dus andere diensten hebben er ook baat bij.

rob, 22 maart 2010 10:41 am

Dat is net zo iets als een wegbeheerder die alle auto's ouder dan 25 jaar of let's say alle rode auto's niet toelaat, oh ja dat eerste willen ze in amsterdam ook doen.

Jan Jaap, 22 maart 2010 12:42 pm

Bij sommige providers wordt SMTP (zenden van email, poort 25) geblokkeerd tenzij de mailservers van de provider worden gebruikt, onder het mom van spambestrijding. In feite komt dat op hetzelfde neer.

Dave, 22 maart 2010 1:26 pm

Als een provider zonder geldige reden zomaar verkeer knijpt of blokkeert, dan is het als consument/bedrijf heel simpel: geen zaken mee doen. Gelukkig hebben we nog genoeg marktwerking, om nu van die Comcast taferelen hier te krijgen.
Ik vermoed ook dat een provider die hierin een domme zet zal doen ,veel klanten verliest en zichzelf de markt uit slaat.

patrick, 22 maart 2010 2:31 pm

@dave, een bepaald soort klanten zullen ze verliezen, of ze hier nou zo rouwig om zijn ? dit zijn waarschijnlijk de 'lastige' klanten, de meeste klanten doen amper meer dan browsen en mailen.

Niet dat het een goede zaak is hoor; maar ik ben bang dat vooral de minderheid er veel problemen van zou ondervinden, en dat de provider hier dus lang niet zo veel van zou voelen als je schetst, misschien zelfs wel het tegendeel.

Mark, 24 maart 2010 12:52 pm

@Jan Jaap: dan pak je een andere poort en werkt alles weer.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...