Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft opent aanval op VMware

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 26 maart 2010 08:08 uur

Microsoft verlaagt haar prijzen om marktaandeel van VMware af te snoepen . Microsoft kondigt aan dat klanten van het Software Assurance-programma vanaf 1 juli geen aparte licenties hoeven te kopen om Windows via VDI te draaien.  Klanten die gebruikmaken van apparatuur die niet onder de voorwaarden van Software Assurance valt, zoals thin clients en computers in gebruik door leveranciers, kunnen kiezen voor een nieuwe licentie genaamd Windows VDA (virtual desktop access) voor 100 dollar per computer per jaar.

VMware is marktleider in de servervirtualisatie techniek en deze is volgens sommige superieur ten opzichte van de  technologie die Microsoft gebruikt. Toch heeft VMware in ogen van sommigen geen echte voorsprong  op de desktop virtualisatie en moet zij rechtstreeks met Microsoft en Citrix concurreren. Citrix en Microsoft bundelen nu de krachten.  Ze gaan door de bundeling van  elkaars virtualisatieproducten proberen om het VMware lastig te maken.

VMware moet alle zeilen bijzetten om de voorsprong te bewaren. Microsoft heeft in de afgelopen jaren bewezen superieur te zijn in marketing en wil dit instrument nu inzetten om VMware de voet dwars te zette.  Op zich bijzonder dat niet op technische specificaties of functionaliteit maar op prijs wordt geconcurreerd bij een relatief nieuw product. Doet Microsoft dit om haar technische achterstand te maskeren?

Microsoft belooft een daling van de cost of ownership en probeert op deze wijze een lock-in te creëren voor haar klanten om zo in de toekomst de licentie weer langszaam aan te verhogen. Maar dan kunnen  de klanten moeilijk terug.

De strategie van VMware lijkt te zijn nu juist wel met verbeterde producten te komen.  Ze lanceerde onlangs ThinApp. Hiermee wil het bedrijf applicatiemigratie naar een virtuele Windows 7-omgeving versoepelen. Volgens eerste tests gaat dit met versie 4.5 zelfs tot 40 procent sneller dan in de voorgaande editie.

Het zal lang onrustig blijven in de virtualisatie markt. De zojuist geopende strijd lijkt nog maar het begin te zijn.

Lennie, 30 maart 2010 10:15 pm

Dat is toch geen nieuwe Microsoft strategie ? Altijd al het zelfde geweest met Microsoft een kwestie van producten koppelen en concurreren op prijs en daarna lockin.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.