Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft opent aanval op VMware

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 26 maart 2010 08:08 uur

Microsoft verlaagt haar prijzen om marktaandeel van VMware af te snoepen . Microsoft kondigt aan dat klanten van het Software Assurance-programma vanaf 1 juli geen aparte licenties hoeven te kopen om Windows via VDI te draaien.  Klanten die gebruikmaken van apparatuur die niet onder de voorwaarden van Software Assurance valt, zoals thin clients en computers in gebruik door leveranciers, kunnen kiezen voor een nieuwe licentie genaamd Windows VDA (virtual desktop access) voor 100 dollar per computer per jaar.

VMware is marktleider in de servervirtualisatie techniek en deze is volgens sommige superieur ten opzichte van de  technologie die Microsoft gebruikt. Toch heeft VMware in ogen van sommigen geen echte voorsprong  op de desktop virtualisatie en moet zij rechtstreeks met Microsoft en Citrix concurreren. Citrix en Microsoft bundelen nu de krachten.  Ze gaan door de bundeling van  elkaars virtualisatieproducten proberen om het VMware lastig te maken.

VMware moet alle zeilen bijzetten om de voorsprong te bewaren. Microsoft heeft in de afgelopen jaren bewezen superieur te zijn in marketing en wil dit instrument nu inzetten om VMware de voet dwars te zette.  Op zich bijzonder dat niet op technische specificaties of functionaliteit maar op prijs wordt geconcurreerd bij een relatief nieuw product. Doet Microsoft dit om haar technische achterstand te maskeren?

Microsoft belooft een daling van de cost of ownership en probeert op deze wijze een lock-in te creëren voor haar klanten om zo in de toekomst de licentie weer langszaam aan te verhogen. Maar dan kunnen  de klanten moeilijk terug.

De strategie van VMware lijkt te zijn nu juist wel met verbeterde producten te komen.  Ze lanceerde onlangs ThinApp. Hiermee wil het bedrijf applicatiemigratie naar een virtuele Windows 7-omgeving versoepelen. Volgens eerste tests gaat dit met versie 4.5 zelfs tot 40 procent sneller dan in de voorgaande editie.

Het zal lang onrustig blijven in de virtualisatie markt. De zojuist geopende strijd lijkt nog maar het begin te zijn.

ISPam.nl Job board

Lennie, 30 maart 2010 10:15 pm

Dat is toch geen nieuwe Microsoft strategie ? Altijd al het zelfde geweest met Microsoft een kwestie van producten koppelen en concurreren op prijs en daarna lockin.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...