Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nederlandse praktijkrichtlijn voor de bouw van datacentra in aantocht

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 25 februari 2008 08:14 uur

Nederlandse praktijkrichtlijn voor de bouw van datacentra in aantochtAan datacentra worden hoge eisen gesteld met betrekking tot beschikbaarheid en bedrijfszekerheid en veel datacentra garanderen dat ook in SLA’s. De belofte van een datacentrum in de vorm van een SLA is aardig, maar het bewijst niks.

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) heeft daarom een normcommissie in het leven geroepen die tot een praktijkrichtlijn moet komen voor de bouw van datacentra, waarmee het mogelijk wordt om aan te tonen dat een bepaalde beschikbaarheid en bedrijfszekerheid gegarandeerd kan worden.

Ton van Bergeijk van het NEN en Jeffrey Gadellaa van Strukton Worksphere, die beide actief zijn in de normcommissie, stellen tegenover Automatisering Gids, dat zij verwachten dat de praktijkrichtlijn in 2009 klaar zal zijn. Voordat het zover is wil de normcommissie eerst een breder draagvlak krijgen door middels twee sessies die gepland staan voor dit jaar, om zo de meest relevante partijen uit het veld te bereiken en in de normcommissie op te nemen.

ISP’s zijn vaak niet vertegenwoordigd bij dit soort initiatieven, het zou goed zijn als dat dit keer wel gebeurt en er ook met onze belangen rekening wordt gehouden bij het opstellen van deze praktijkrichtlijn. Ik hoop dat iemand uit onze sector zich hiervoor wil inzetten!

Arjan Bijnen, 26 februari 2008 10:50 am

Kuch... NEN is een partij van lik me vestje! Allemaal leuke normen in het leven roepen en het bedrijfsleven hier duur voor laten betalen. Belachelijk! Dergelijke normen dienen naar mijn mening kostenloos inzichtelijk te zijn.

Ik adviseer een ieder vanuit persoonlijk oogpunt dan ook absoluut niet mee te werken aan deze nieuwe richtlijnen en juist bedrijven als Knooble Bouw te ondersteunen met hun rechtzaak [i]tegen[/i] de NEN (Zie: http://www.knooble.com/petitie/).

Punica, 26 februari 2008 11:02 am

Logisch toch dat ISP's niet betrokken zijn bij dit soort zaken?

Een datacenter heeft in principe niets met een ISP te maken.

Arnout Veenman, 26 februari 2008 12:48 pm

@Arjan, ik heb kwestie over de NEN normen die prijzig zijn doorgelezen en er valt wat voor te zeggen, maar dat daarmee de NEN een partij van lik me vestje is dat gaat me veel te ver. De NEN moet ook zijn eigen broek op houden en op deze manier is het de gebruiker die betaald!

@Punica, die reactie verwachte ik al. Ik ben me er van bewust dat het managen van een datacentra feitelijk een bijzonder soort facility management is dat niks met ISP dienstverlening te maken heeft. ISP's zijn wél grootgebruikers van datacentra en daarom een relevante partij.

Arjan Bijnen, 26 februari 2008 5:57 pm

@Arnout: Je weet duidelijk niet waar je over praat met betrekking tot deze NEN normen. Om een voorbeeld te noemen zijn elektrotechnische installateurs zijn bijvoorbeeld [i]verplicht[/i] bepaalde NEN normen te kennen en deze na te leven. Het is met de NEN normen echter zo dat deze zeer regelmatig veranderen waardoor je genoodzaakt bent elke nieuwe uitgave van bijvoorbeeld de NEN1010 (e-installateur), NEN5152 (Elektrotechnische Symbolen) te kennen en voor veel geld telkens weer te kopen.

In verschillende wetten (welke kosteloos opvraagbaar zijn) wordt er naar NEN normen verwezen. Om een voorbeeld te noemen Artikel 1, Wet beperking geluidhinder (Wgh). Het standpunt van Knooble is dan naar mijn mening ook niet meer dan terrecht.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.