Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nederlandse praktijkrichtlijn voor de bouw van datacentra in aantocht

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 25 februari 2008 08:14 uur

Nederlandse praktijkrichtlijn voor de bouw van datacentra in aantochtAan datacentra worden hoge eisen gesteld met betrekking tot beschikbaarheid en bedrijfszekerheid en veel datacentra garanderen dat ook in SLA’s. De belofte van een datacentrum in de vorm van een SLA is aardig, maar het bewijst niks.

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) heeft daarom een normcommissie in het leven geroepen die tot een praktijkrichtlijn moet komen voor de bouw van datacentra, waarmee het mogelijk wordt om aan te tonen dat een bepaalde beschikbaarheid en bedrijfszekerheid gegarandeerd kan worden.

Ton van Bergeijk van het NEN en Jeffrey Gadellaa van Strukton Worksphere, die beide actief zijn in de normcommissie, stellen tegenover Automatisering Gids, dat zij verwachten dat de praktijkrichtlijn in 2009 klaar zal zijn. Voordat het zover is wil de normcommissie eerst een breder draagvlak krijgen door middels twee sessies die gepland staan voor dit jaar, om zo de meest relevante partijen uit het veld te bereiken en in de normcommissie op te nemen.

ISP’s zijn vaak niet vertegenwoordigd bij dit soort initiatieven, het zou goed zijn als dat dit keer wel gebeurt en er ook met onze belangen rekening wordt gehouden bij het opstellen van deze praktijkrichtlijn. Ik hoop dat iemand uit onze sector zich hiervoor wil inzetten!

ISPam.nl Job board

Arjan Bijnen, 26 februari 2008 10:50 am

Kuch... NEN is een partij van lik me vestje! Allemaal leuke normen in het leven roepen en het bedrijfsleven hier duur voor laten betalen. Belachelijk! Dergelijke normen dienen naar mijn mening kostenloos inzichtelijk te zijn.

Ik adviseer een ieder vanuit persoonlijk oogpunt dan ook absoluut niet mee te werken aan deze nieuwe richtlijnen en juist bedrijven als Knooble Bouw te ondersteunen met hun rechtzaak [i]tegen[/i] de NEN (Zie: http://www.knooble.com/petitie/).

Punica, 26 februari 2008 11:02 am

Logisch toch dat ISP's niet betrokken zijn bij dit soort zaken?

Een datacenter heeft in principe niets met een ISP te maken.

Arnout Veenman, 26 februari 2008 12:48 pm

@Arjan, ik heb kwestie over de NEN normen die prijzig zijn doorgelezen en er valt wat voor te zeggen, maar dat daarmee de NEN een partij van lik me vestje is dat gaat me veel te ver. De NEN moet ook zijn eigen broek op houden en op deze manier is het de gebruiker die betaald!

@Punica, die reactie verwachte ik al. Ik ben me er van bewust dat het managen van een datacentra feitelijk een bijzonder soort facility management is dat niks met ISP dienstverlening te maken heeft. ISP's zijn wél grootgebruikers van datacentra en daarom een relevante partij.

Arjan Bijnen, 26 februari 2008 5:57 pm

@Arnout: Je weet duidelijk niet waar je over praat met betrekking tot deze NEN normen. Om een voorbeeld te noemen zijn elektrotechnische installateurs zijn bijvoorbeeld [i]verplicht[/i] bepaalde NEN normen te kennen en deze na te leven. Het is met de NEN normen echter zo dat deze zeer regelmatig veranderen waardoor je genoodzaakt bent elke nieuwe uitgave van bijvoorbeeld de NEN1010 (e-installateur), NEN5152 (Elektrotechnische Symbolen) te kennen en voor veel geld telkens weer te kopen.

In verschillende wetten (welke kosteloos opvraagbaar zijn) wordt er naar NEN normen verwezen. Om een voorbeeld te noemen Artikel 1, Wet beperking geluidhinder (Wgh). Het standpunt van Knooble is dan naar mijn mening ook niet meer dan terrecht.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...