Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag Domain pulse 2008 – Dag 1

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 28 februari 2008 08:13 uur

Domain pulse 2008 in Wenen, OostenrijkVorige week ben ik naar Wenen in Oostenrijk gevlogen om voor het derde jaar op rij het Duitstalige domein congres Domain pulse 2008 te bezoeken. Op dag 1 kwamen internet governance, de kosten van dataretentie, het veranderende internet en nieuwe ontwikkelingen bij ccTLD’s ter sprake.

Opening door de Minister President van Oostenrijk
Na binnenkomst werden we allereerst door Richard Wien, directeur van nic.at begroet. De officiële opening van Domain pulse werd verricht door de Oostenrijkse staatssecretaris Heidrun Silhavy als grote verassing bleek zij in het gezelschap te zijn van de Oostenrijkse Bundeskanzler (minister president), beiden waren verheugd dat Domain pulse in Wenen wordt gehouden. De aanwezigheid van de Kanzler tijdens Domain pulse 2008 was zeer bijzonder!

Keynote door Michael R. Nelson
De keynote van Domain Pulse 2008 werd verzorgt door Michael R. Nelson, voormalig wetenschappelijk adviseur van Al Gore. Volgens Nelson is de internet revolutie nog maar voor 15 procent klaar. Het aantal domeinnamen zal blijven groeien, maar domeinnamen zullen minder belangrijk worden, doordat er nieuwe applicaties en manieren om zaken online te vinden zullen ontstaan. Voor verdere ontwikkeling van het internet is het noodzakelijk dat er nieuwe business modellen en beleid wordt gemaakt, want zo stelt Nelson “There is nothing more dangerous than an old model applied to a new medium”.

Een belangrijke ontwikkeling die we nu tegemoet gaan is de opkomst van cloudcomputing dat uiteindelijk zal ontaarden in “the holy grid”. Dat is een nieuwe fase in computergebruik die volgt op de eerdere fasen van de standonline computer, waarbij de applicatie en data op de computer zelf aanwezig waren. De tweede fase waar we nu in zitten is die waar de data zich online bevind en door de lokale computer wordt verwerkt. De derde fase van “the holy grid” zal betekenen dat je als persoon of bedrijf op het internet inplugt en je direct alle data, software, opslag en rekenkracht via het internet tot je beschikking hebt.

Wie reguleert het internet?
Er zijn wereldwijd honderden organen die zich met het reguleren van het internet bezig houden, maar ondanks dat velen dat denken is de VS niet de baas van het internet. In 1970 was telecommunicatie eenvoudig gereguleerd, de International Telecommunication Union (ITU) was het orgaan dat de beslissingen nam, daarin waren honderden overheden vertegenwoordigd, die weer door een veelvoud aan staatstelecombedrijven werden aangestuurd en de gebruikers, waren simpelweg gebruikers die niks te zeggen hadden. Op internet is het precies andersom, miljoenen gebruikers bepalen hoe het internet eruit ziet en overheden hebben vrij weinig in de melk te brokkelen.

Domain pulse 2008 - Phone governance (1970) vs Internet Governance

Discussie over internet governance
Prof Wolfgang Kleinwächter volgde met een inleiding over de governance activiteiten op internet. ICANN werd bij de oprichting in Europa gezien als een soort wereldwijde internet regering, wat overduidelijk een groot misverstand was. Het idee achter ICANN was een soort zelfreguleringsorganisatie van gebruikers en providers, waar regeringen enkel als adviseurs in vertegenwoordigd waren. Het mandaat van ICANN was voornamelijk technisch en begrensd.

Dit model is zeer vernieuwend, eeuwenlang is vrijwel elke organisatie hiërarchisch gestructureerd, zoals de katholieke kerk, overheidsorganen en grote ondernemingen. Het is internet is een netwerk, waarbij er geen beslissers aan de top zitten, maar alleen ‘domme rootservers’ die enkel verwijzen naar een andere locatie. We moeten innovatief zijn en nieuwe modellen gebruiken en niet de huidige eeuwen oude modellen willen toepassen op het internet.

Na de inleiding van Prof. Kleinwächter ging een panel bestaande uit Christian Singer, Roberto Gaetano, Markus Kummer, Elmar Knipp, Wolf Ludwig over internet governance discussieren, al was dat een zodanige academische discussie dat ik daar geen details over heb opgeschreven.

Domain Pulse - Internet Governance

De kosten van dataretentie
Wilfried Gansterer van de universiteit van Wenen vertelde over zijn onderzoek naar dataretentie dat hij in opdracht van de Internet Privatstiftung Austria (IPA) had uitgevoerd. Voor het onderzoek is een ISP als model genomen met 500.000 klanten, waarvan 63% breedband internet heeft en de rest van een dialup verbinding gebruik maakt.

Klanten ontvangen gemiddeld 33 e-mails (inclusief 85% spam) en verzenden er 10 per maand, plegen 4 VoIP telefoontjes en ontvangen er 3 per maand. Uitgaande van een dataretentie termijn van 6 maanden, waarbij er van de data een volledige backup wordt gemaakt, zal er 19KB voor internet toegang, 1309KB voor e-mail en 153KB voor internet telefonie aan data moeten worden bewaard bij een dataretentietermijn van 6 maanden.

Om dat uit te voeren is er aan hardware, onderhoud, software en voor de uitvoering in het eerste jaar 972.400 euro nodig en 465.960 euro voor elk volgende jaar. Per klant komt dat neer op 1.94 euro voor het eerste jaar en 0.93 euro voor elk volgende jaar. Echter zijn er mogelijk nog additionele kosten omdat de overheid nog verdere eisen kan stellen aan de betrouwbaarheid van het systeem, de integriteit van de data, redundantie en beschikbaarheid van het systeem en een minimale response tijd bij opvragingen. De grote vraag is of deze kosten evenredig mee schalen met kleinere en grotere ISP’s en ook met een langere dataretentietermijn van bijvoorbeeld 18 in plaats van 6 maanden?

Het veranderende internet
Karl Pall, directeur Google Oostenrijk vertelde hoe het internet in een derde fase beland. In de eerste fase die duurde van 1994 tot 1998 ging het internet om informatie, bedrijven als Google en Yahoo zijn bedrijven die in dat tijdperk zijn gestart. In de tweede fase die duurde van 1998 tot 2004 ging het om handel en communicatie, met bedrijven als Amazon en Ebay. In de huidige fase gaat het om netwerken met bedrijven als Blogger en MySpace.

Domain pulse 2008 - Internet trends

ccTLD trends
Hierna volgde Peter van Roste van CENTR, de vereniging van ccTLD managers, die vertelde over een initiatief om de groei van het aantal domeinnamen bij hun leden structureel te registreren. Die gegevens zijn voor alle CENTR leden beschikbaar en periodiek zal CENTR ook een overzicht publiekelijk maken. Met behulp van de gegevens wil CENTR onderzoek gaan doen naar factoren die de populariteit van een (ccTLD) domeinnamen bepalen. Al is al gebleken dat het mogelijk maken om direct achter de ccTLD code domeinnamen te kunnen registreren (domein.uk ipv domein.co.uk) een positief effect heeft op het aantal domeinnaam registraties, de prijs van een domeinnaam daarentegen heeft geen effect volgens Van Roste.

Updates van DENIC, nic.at en SWITCH
Als laatste item op dag één waren er updates van gastheren DENIC, nic.at en SWITCH.
Sabine Dolderer (DENIC), Urs Eppenberger (SWITCH) en Richard Wein (nic.at)
Vlnr: Sabine Dolderer (DENIC), Urs Eppenberger (SWITCH) en Richard Wein (nic.at)

Nieuwe datacentra van DENIC in Amsterdam en Frankfurt
Het belangrijkste nieuws van DENIC is dat ze bezig zijn met verhuizen van zowel het datacentrum als de eigen kantoren. De volledige datacentrum inrichting van DENIC gaat op de schop. DENIC zal twee volledig redundante datacentra inrichten in Frankfurt en Amsterdam. Uiteindelijk moet de volgende situatie ontstaan:

DENIC redundant datacentrum Amsterdam en Frankfurt

Nic.at: Train the trainer
Nic.at had te melden dat ze bezig zijn met een verdere uitbouw van hun EPP-interface en dat e-mail interface in 2009 wordt uitgeschakeld. Daarnaast is Nic.at bezig om haar nameserver netwerk uit te breiden naar totaal 20 nameservers met behulp van Anycast en haar systemen redundant gaat uitvoeren. Een interessante marketingactie van Nic.at vind ik het “Train the trainer” concept waar bij partijen die hun klanten over domeinnamen adviseren zoals reclamebureau’s, .at-domeinnamen onder de aandacht worden gebracht.

Kan .ch wel groeien zonder nieuwe regels?
De presentatie van SWITCH was compleet meesterlijk. Urs Eppenberger had tijdens Domain pulse 2007 in Baden, Zwitserland geklaagd dat hoe meer .ch-domeinnamen er kwamen, hoe meer regels er werden gemaakt door de verschillende Zwitserse overheidsinstanties. Alleen dit jaar waren er geen nieuwe regels bijgekomen, hoe moest het .ch-domeinnaam dan groeien, vroeg Eppenberger zich af. Uiteindelijk hebben ze de oplossing gevonden door zelf maar nieuwe regels erbij te gaan maken (geintje!). Dat was echt meesterlijk, zeker gezien de klaagzang van Eppenberger een jaar eerder!

Abendveranstaltung
Na het dagprogramma hadden we anderhalf uur pauze om even uit te rusten in het hotel, dat gaf mij de tijd om nog snel een artikel te schrijven voor ISPam.nl en daarna gingen we met een stuk of 6 bussen richting die Abendveranstaltung.

Dit jaar helaas geen bezoek aan een stadsmuseum met atoomschuilkelder (Berlijn, 2006) of aan een biosphere met tropisch regenwoud (Zurich, 2007), maar wel in een geweldige ambiance waar vroeger vee werd verhandeld (St. Marx) heerlijk eten. Tijdens de abendveranstaltung heb ik gesproken met mensen van dotBerlin die een eigen .berlijn TLD willen hebben en zich daar al enige jaren voor inzetten. Om 00:30 uur heb ik de één na laatste bus weer richting het hotel gepakt en was voor mij de dag om 01:30 uur weer voorbij.

Presentaties
Alle presentaties zijn als PDF hier op de website van Domain pulse te downloaden.

Eric Veraart, 28 februari 2008 12:15 pm

Wow, gaat DENIC eindelijk die Sun dozen afstoffen die al maanden op euNetworks staan? ;)

harm, 28 februari 2008 9:36 pm

mag het wel hopen :p Die dingen zijn iig wel te duur ingekocht daar ze nu al 3/4 jaar daar in het warehouse staan voor niets :p

  • Pingback: xCAT.nl Publishing Weblog » Nieuwe digitale camera: Canon IXUS 950 IS

  • Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.