Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Pakistan maakt YouTube wereldwijd onbereikbaar

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 26 februari 2008 08:00 uur

Pakistan maakt YouTube wereldwijd onbereikbaarAfgelopen zondag was YouTube vrijwel nergens in de wereld meer te bereiken. Internetters die YouTube probeerde te bereiken kwamen terecht in een “black hole” op het netwerk van Pakistan Telecom.

Oorzaak van het probleem was dat Pakistan Telecom een fout had gemaakt bij het blokkeren van YouTube, waar de Pakistaanse overheid opdracht toe had gegeven in verband met godslastering. Door de fout werd niet alleen het dataverkeer vanaf het eigen netwerk van Pakistan Telecom in de “black hole” gestuurd, maar ging Pakistan Telecom via de Hongkongse ISP PCCW de IP-ranges van YouTube propageren.

Door een kwetsbaarheid in het CIDR routing protocol kwam daardoor iedereen die YouTube probeerde te bereiken in de black hole van Pakistan Telecom terecht. YouTube zelf propageerde namelijk de IP-range 208.65.152.0/22 en Pakistan Telecom 208.65.153.0/24. Het CIDR protocol geeft de voorkeur om te routeren naar de kleinst gepropageerde IP-range, dat was die van Pakistan Telecom (/24 tegenover /22, hoger is kleiner), zo meldt Ars technica.

Ondanks dat de kwetsbaarheid in het CIDR protocol al lange tijd bekend is en er zich zelfs al kleine incidenten mee hebben voorgedaan, heeft de IETF die verantwoordelijk is voor de standaarden op internet, er nog geen oplossing voor gevonden.

De enige mogelijkheid om je zelf hier tegen te beschermen is op dit moment de kleinst mogelijk IP-range te propageren (/24). Het nadeel hiervan is dat als iedereen dit doet de routing tables in routers nog groter zullen worden en dat is nu al een probleem, zo bleek uit een interview dat ik eerder had met RIPE adress policy workgroup co-chair Sander Steffann.

ISPam.nl Job board

Wido, 26 februari 2008 9:37 am

Zou dit echt een fout zijn geweest of was dit meer iets van "kijk eens wat we kunnen!"

Wilfried, 26 februari 2008 9:45 am

@Wido:
Volgens mij schieten ze hier niets mee op. Door deze fout waarbij de YouTube range werd gepropageerd, trekken ze al het YouTube verkeer naar zich toe.. Resultaat, je hebt in feite een soort DDOS attack over hezelf heen gehaald. Het lijkt me dat Pakistan Telecom het verkeer niet aankan en dus zichzelf in de vingers sneed.

Verder kan IMHO Pakistan Telecom dit niet alleen. PCCW als hun transit provider heeft klakkeloos een gepropageerde range overgenomen. Een beetje transitprovider zal dit niet standaard doen en derhalve krijg je die problemen dan niet.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...