Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Bedrijven worstelen met bezwaren tegen cloud-diensten

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 31 maart 2010 08:05 uur

Door de toenemende populariteit van cloud-diensten, zijn hostingproviders naarstig op zoek naar nieuwe businessmodellen. Maar er moeten nog veel obstakels worden verwijderd voordat veel bedrijven cloud-diensten gaan gebruiken.

Dat constateert Aaron Skonnard die dinsdag tijdens het evenement DevDays van Microsoft een toespraak hield. Skonnard is mede-oprichter van het bedrijf Pluralsight, dat it-trainingen aanbiedt, en hij is een kenner van nieuwe cloud-platformen als Windows Azure. Skonnard vergelijkt de public cloud met het outsourcen van het datacenter. “Dat is op dit moment erg interessant voor kleine en middelgrote bedrijven met slechts enkele it-medewerkers.”

Grote bedrijven en organisaties staan vooralsnog niet te springen om hun it te verhuizen naar de cloud, zo zegt Skonnard in een interview met ISPam.nl. Het gebruik van cloud-diensten kan veel voordeel opleveren, zeker als het gaat om de opslag van data in de cloud. Zelf heeft Skonnard met zijn bedrijf vele honderden gigabytes aan data opgeslagen bij Amazons dienst S3. “Dat heeft de kosten erg naar beneden gebracht.”

Bezwaren
Maar Skonnard erkent ook dat er nog diverse obstakels zijn. Zo komen bedrijven nog altijd vast te zitten in een vendor lock-in waardoor de overstap naar een andere dienstverlener wordt bemoeilijkt.

Ook hoort hij steeds vaker geluiden over problemen met de belastingen. Zo vallen investeringen in een eigen datacenter voor een bedrijf onder de operationele kosten die afgeschreven kunnen worden. Maar dat ligt anders bij de kosten voor de cloud-diensten, die kunnen niet worden afgeschreven. “Dat is net zoals de rekening voor elektriciteit, die moet je gewoon betalen. En dat belastingvoordeel vormt – met name voor grote bedrijven – een struikelblok”, stelt hij.

“Tot slot zijn er ook bedrijfstakken die nooit naar de cloud zullen overgaan, zoals banken en ziekenhuizen of zorginstellingen, vanwege de gevoeligheid van de data”, zo zegt Skonnard. “Het draait allemaal om vertrouwen. Vertrouw ik dat bedrijf mijn applicaties of mijn data toe?”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.