Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Meer ruimte vrij in datacenters met nieuwe hardware

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 april 2010 08:04 uur

Eventueel ruimtegebrek in datacenters kan steeds vaker worden opgelost door de aanschaf van nieuwe hardware. In het KPN/Getronics Cybercenter bij Schiphol is 80 procent van het vloeroppervlak van 6000 vierkante meter bezet. Van de elektriciteit is tweederde ongeveer in gebruik. Maar dankzij nieuwe technologie hebben klanten minder racks nodig en is het stroomverbruik lager.

Aanleiding is de introductie van de nieuwste Intel Xeon 7500 chip. Volgens de fabrikant kunnen datacenters twintig single-core servers vervangen door één enkele server met de nieuwe Intel Xeon-processor. Bovendien is de chip zuiniger in energie waardoor de aanschaf van zo’n server binnen vijf maanden is terugverdiend, aldus Intel-topman Shannon Poulin.

Het is een verhaal dat bevestigd wordt door Hyves chief technology officer Koen Kam. Volgens hem zullen tussen nu en eind juni zeshonderd dual-core en quadcore servers van de netwerksite worden vervangen door vijftig servers met een Intel Xeon-processor. “Dit betekent een besparing in stroom en kastruimte”, zo licht hij toe.

Investeringen
Probleem is echter wel dat dergelijke hardware volgens Nederlandse belastingregels in drie moeten worden afgeschreven. “En dat is voor ons te lang. Wij vervangen de apparatuur al na één of twee jaar anders kunnen we de groei van Hyves niet bijhouden”, aldus Kam.

Ook volgens Getronics zijn er nog weinig klanten in het datacenter die hun apparatuur vervangen door dergelijke energiezuinige hardware. Hoewel de aanschaf van energiezuinige hardware vrij snel is terugverdiend wordt er vooral gekeken naar het financiële plaatje op korte termijn. En bedrijven gaan daarbij nog vaak uit van die termijn van jaar ”, zo vertelt Otto de Roo, manager Datacenters bij KPN/Getronics.

Switches
De CTO van Hyves ziet echter nog een struikelblok. “Nu lopen we tegen het probleem dat onze switches het niet meer kunnen bolwerken. Die krijgen van zoveel multicore servers tegelijk zoveel informatie te verwerken dat we die zullen moeten vervangen, en dat gaat nogal wat kosten.”

De Hyves site draait op dit moment op zo’n 3100 servers in 235 racks  verspreid over drie datacenters De sociale netwerksite verwacht in juni de grens van tien miljoen geregistreerde gebruikers te behalen en krijgt maandelijks ongeveer 6,7 miljard pageviews te verwerken.

Alexander Knoth, 2 april 2010 9:00 am

"Probleem is echter wel dat dergelijke hardware volgens Nederlandse belastingregels in drie moeten worden afgeschreven."

Volgens mij is de regelgeving dat je maximaal 20% mag afschrijven per jaar en dus in minimaal 5 jaar moet afschrijven?

Indien je je server vervangt na 2 jaar moet je dan de restwaarde in 1 keer afschrijven?!

Jeroen, 2 april 2010 9:08 am

"Ook volgens Getronics zijn er nog weinig klanten in het datacenter die hun apparatuur vervangen door dergelijke energiezuinige hardware. Hoewel de aanschaf van energiezuinige hardware vrij snel is terugverdiend wordt er vooral gekeken naar het financiële plaatje op korte termijn."

Volgens mij is meneer de Roo de hele virtualisatie even vergeten. Bijna alle, zoniet alle, nieuwe contracten en contract verlengingen worden afgesloten op basis van het nieuwste product van GDC, Utility One: http://www.getronics.nl/web/Theme-pages/Datacenters-Themas/Green-IT/Virtualisatie.htm

Daarmee kun je al hele kasten met servers uitzetten en vervangen door een paar ESX nodes.

Martijn Veldhuizen, 3 april 2010 1:17 pm

In het KVK magazine van maart stond een leuk stukje over afschrijving in het jaar 2008/9/10.

Mark, 3 april 2010 4:28 pm

Indien je je server vervangt na 2 jaar moet je dan de restwaarde in 1 keer afschrijven?! << zodra je hem dan weg doet (vuilnis/stort/recycling of verkoop bijv.) kun je het "verlies" in 1 keer afschrijven.

Alexander Knoth, 4 april 2010 8:49 pm

@Mark: sorry, dit bedoelde ik dus. Daarom begreep ik de opmerking in het artikel niet helemaal over afschrijven in 3 jaar.

Marco, 6 april 2010 11:58 am

Wel leuk zo'n berekening. Maar zo'n 7500 chip is ook 20x zo duur. Dus per saldo heb je alleen minder servers.Weliswaar ook minder kosten in coloruimte. Maar de voorinvesteringen zijn nogal aan de hoge kant.
Maar dat is mijn mening. ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.