Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Censuur wetten een feit in Europa (column)

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 12 april 2010 08:03 uur

Als je op het web iets doet wat de regering niet bevalt dan ben je binnenkort de Sjaak. Na Frankrijk is nu ook de UK overstag. Er komt daar ook een three-strikes-you-are-out wet. Als je iets doet wat in de ogen van overheid niet mag dan wordt je afgesloten van het web. Hiermee ligt de weg tot volledige controle over wat jij doet op het web door de overheid open. De vraag is welke Europese landen nog meer zullen volgen.

Alhoewel de wet in eerste aanleg gericht is op het bestrijden van illegaal downloaden kan in praktijk de werking van de wet drastisch worden opgerekt. Hoe de wet nadelig kan zijn voor de maatschappij en de individuele gebruiker? Om maar iets te noemen: er wordt een zware verantwoordelijkheid gelegd bij wie publiek WiFi aanbiedt. Gedaan dus met de hotspots. De ouders van kinderen die in hun jeugdig enthousiasme wat songs downloaden zouden wel eens gestraft kunnen worden in plaats van hun kroost.

Maar de echte die-hards zullen wegen vinden om de wet te omzeilen. De vraag alleen is : hoe gaan we dat doen. Hierbij een oproep aan de echte techies: hoe gaan we de overheid op achterstand zetten?

ISPam.nl Job board

Anonymous, 12 april 2010 8:22 am

Wat je gaat zien is dat alle verkeer dat enigszins dubieus is verborgen gaat worden via darknets, vpn's en andere vormen van encryptie en tunneling.

Op dit moment worden er diverse publieke en private darknets opgezet.

n2n is daar een mooi voorbeeld van. Het wachten is nu op een systeem wat goed genoeg schaalt, en user-friendly genoeg is voor 'je moeder'.

gerwin, 12 april 2010 8:57 am

Ja was te verwachten. Erg mooi om ook te zien dat Europe met hun vingertje loopt te wijzen naar Iran over hun internet filter, hoe hypocriet!

rob, 12 april 2010 11:07 am

dit is symbool politiek, dit valt niet te handhaven.

vincent, 12 april 2010 3:20 pm

Encrypted verbindingen, tunnelproviders, VPN verbindingen naar oesbekistan etc. Er komen vast wel kleine installatieprogramma's die de VPN netjes automatisch instellen, a la httport, om jan met de pet ook de tunnels in te krijgen. Een slimme whizz die er op de een of andere manier advertentie-inkomsten uit kan genereren en het is gedaan met het voor de access providers zichtbare verkeer.

accessproviders worden binnenkort slechts het vervoermiddel voor de tunnels.

Alex Bik, 12 april 2010 5:16 pm

De overheid staat al jaren op achterstand als het om IT gaat, ze hebben het alleen zelf niet in de gaten. Sterker nog: Ze vinden ongetwijfeld van zichzelf dat ze het heel goed doen. Maar da's vast niet wat je bedoelt :)

Ze verschuilen zich achter stellingen als dat het niet nodig zou zijn om kennis van techniek te hebben als het om het maken van beleid gaat, maar iedereen met een klein beetje managementervaring in de IT branche weet wel beter. Als je niet weet waar je het over hebt kun je geen fatsoenlijke mening vormen, omdat je de waarde van argumenten van anderen niet kunt bepalen.

De auteursrechtenmaffia grijpt natuurlijk zijn kans. Je weet wel, die mannen die vanaf het begin af aan internet gezien hebben als een bedreiging in plaats van een kans (SWOT analyse voor dummies). Nu ze zich realiseren dat ze de boot gemist hebben beginnen ze als een stel kleine kinderen te janken en proberen ze de overheid voor hun karretje te spannen.

Ik heb totaal geen illusies: De kans is groot dat ook de Nederlandse overheid daar in gaat trappen. Te zot voor woorden natuurlijk, dat wel. Probleem is alleen dat onze regering niet bepaald uitblinkt door de heldere lichten die er zitting in hebben.

Maar goed, wat wil je voor dat geld.

Dreas, 14 april 2010 1:37 pm

Volgens mij is het Europees Parlement zelf al bezig een systeem hiervoor te ontwerpen? :)

http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=2354371

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!