Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rechtspraak krijgt kenniscentrum cybercrime

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 12 april 2010 08:03 uur

Met ingang van april 2010 kent de Rechtspraak in Nederland een ‘Kenniscentrum Cybercrime’. Het Kenniscentrum Cybercrime verzamelt en beheert kennis en informatie over cybercrime voor alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland.

Na een voorbereidende fase van ongeveer een jaar is deze maand het kenniscentrum van start gegaan. Het kenniscentrum verschaft juridische en praktische kennis over cybercrime en basisinformatie over computertechnologie aan rechters, raadsheren en gerechtsambtenaren in Nederland en zal onderdeel uitmaken van de Rechtbank in Den Haag.

Een van de ereste zaken die het kenniscentrum ontwikkeld heeft is een intranet met juridische informatie, zoals jurisprudentie op het gebied van cybercrime in binnen- en buitenland. Ook bestaat er een helpdesk waar medewerkers werkzaam binnen de Rechtspraak met vragen terecht kunnen.

Het Kenniscentrum Cybercrime heeft drie vaste functionarissen. Daarnaast is er een begeleidingsgroep van juristen met kennis van cybercrimezaken en informatici. Het kenniscentrum maakt geen gebruik van bijvoorbeeld gespecialiseerde politie- of OM-onderdelen, om zo de onafhankelijkheid van de rechtspraak te borgen.

Onder cybercrime valt enerzijds criminaliteit specifiek gericht op elektronische netwerken, zoals computervredebreuk of spam-aanvallen. Cybercrime kan ook ‘traditionele’ criminaliteit zijn waarbij digitale instrumenten gebruikt worden, bijvoorbeeld oplichting of smaad.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.