Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

15 maanden gevangenisstraf voor DDoS-er

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 april 2010 08:11 uur

Een 19-jarige jongeman B. die de Nederlandse providers Argeweb en LeaseWeb bedreigde met een DDoS-aanval en deze later ook uitvoerde is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf.

De reden om de providers te bedreigen en te DDoS-en was het feit dat deze de websites www.turkishplace.nl en www.turkplace.nl hosten. B. eiste dat de providers deze websites uit de lucht zou halen. Toen dat niet gebeurde voegde B. de daad bij het woord en voerde de DDoS-aanvallen uit.

Door de aanvallen werden de servers waar de websites op draaien slecht bereikbaar. Bij Argeweb had het netwerk ook te lijden onder de aanval, terwijl bij LeaseWeb de grote netwerkcapaciteit de aanval kon opvangen, meldt nu.nl.

Daarnaast is B. ook veroordeeld voor het stelen van een lijst met creditcard nummers door middel van een SQL-injection aanval (hacking) en het misbruik van deze creditcard nummers om bestellingen te doen.

Uit de overwegingen bij de veroordelingen van de rechtbank blijkt dat zijn aanval hem zwaar wordt aangerekend, zie de overwegingen bij de veroordeling:

Door aldus te handelen is een grove inbreuk gemaakt op het nog steeds toenemende economische belang van de informatie- en communicatietechnologie en het grote maatschappelijke belang van het internet en daarmee samenhangende toepassingen, zoals het elektronische betalingsverkeer.

Hoewel de verdachte deze feiten binnenshuis, vanachter zijn computer, kon plegen en dus niet feitelijk in woningen of bedrijven hoefde in te breken, is de gemaakte inbreuk op rechten van derden niet minder groot. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich niet heeft bekommerd om de schade en overlast die hij aan de benadeelden heeft toegebracht.

De rechtbank is van oordeel dat dit ernstige feiten zijn waarvoor in beginsel een gevangenisstraf van geruime duur moet worden opgelegd.

De rechtbank veroordeelde B. daarom tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Lees het volledige vonnis hier.

http://www.nu.nl/internet/2226731/cybercrimineel-krijgt-15-maanden-cel.html

Martijn van Brandevoort, 19 april 2010 10:55 am

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het terecht vind.

Mark, 19 april 2010 1:12 pm

Ik vind de straf nog aan de lage kant, 10 maanden effectief vastzitten (of gaat daar ook nog weer 1/3 vanaf ivm goed gedrag?).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.