Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Werk jij papierarm of papierloos? (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 22 april 2010 08:03 uur

Ik vond een mapje met foto’s van mijn oude werkkamers. Op foto’s van mijn bureaus zijn altijd wel een koffiebeker en een vage stapel papier te zien. Wat ook de aandacht trekt is de achtergrond, vaak zie je archiefkasten. Op een aantal foto’s staan die open. Je kijkt dan naar een enorme berg papier, folders, onderzoeken en ingebonden rapporten.

Op sommige foto’s staan zelfs nog kasten met hangmappen. Elke hostingklant bij Planet had namelijk een hangmap. Dat ging goed tot enkele duizenden klanten, daarna was het niet meer houdbaar. Gelukkig viel rond die tijd de beslissing te gaan digitaliseren. Van alle output werd niet langer een papieren exemplaar gemaakt, later gevolgd door het besluit ook de input niet meer in papieren vorm op te slaan.

Het proces van digitaal ontvangen en versturen van facturen en informatie bestaat nog geen tien jaren. Toch zijn particulieren al ruimschoots gewend de nota’s voor stroom en het internet per e-mail te ontvangen.

In de zakelijke omgeving zie ik een ander beeld. Sommige bedrijven sturen nota’s, offertes en brochures nog per ouderwetse post, vooral omdat ze het zo gewend zijn. In toenemende mate zie ik bedrijven voor die verschillende uitingen e-mail inzetten. Vaak hoor je dat bedrijven zo willen bezuinigen op verzendkosten en het milieu sparen. Dat klinkt mij goed in de oren, het betreft echter alleen de output.

Hoe gaan zij om met de input, dus met het ontvangen van informatie? Geven ze wel eens aan informatie elektronisch te willen ontvangen?

Een belronde langs een aantal bekenden leverde op, dat de meesten daarvoor geen beleid hebben. Het is meer een kwestie van wat wordt aangeboden en de voorkeur van de medewerker in kwestie, dan dat men er bewust om vraagt.

Zelf verstuur ik steeds minder per ouderwetse post. Eigenlijk zijn facturen nog de enige papieren stroom die er bij mij uitgaat. De rest, dus presentaties, offertes en dergelijke verstuur ik default in elektronische vorm.

Van wat mij wordt toegezonden komt verreweg het meeste in elektronische vorm. Ik vraag er ook expliciet om, want het scheelt mij kastruimte. Papierarm werken heeft trouwens voor mij een groot voordeel waar ik dagelijks van profiteer. Zoeken door een digitaal archief, zelfs op trefwoord, gaat makkelijker dan door een berg papieren rapporten.

Desondanks twijfel ik of 100% papierloos werken ooit wel mogelijk is, maar wellicht denken jullie daar anders over.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.