Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

HP bouwt zijn eerste ‘Cisco-vrije’ datacenter

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 21 april 2010 08:04 uur

Hewlett-Packard heeft deze week met trots gemeld dat de bouw is afgerond van zijn eerste interne datacenter dat volledig is gebaseerd op HP-netwerktechnologie. Hiermee zet het bedrijf concurrent Cisco helemaal buiten de deur.

Het datacenter staat in Houston en is één van de zes datacenters waarop de eigen zakelijk diensten draaien. Bijzonder aan het centrum is dat het voor het eerst is gebouwd zonder apparatuur van branchegenoot Cisco. “Omdat het is gebouwd met HP’s Networking-apparatuur is de doorvoer van data hoger en het energieverbruik lager”, zo meldt HP.

De apparatuur die HP van Cisco gebruikte , is vervangen door hardware van 3Com, dat enkele maanden geleden door HP werd overgenomen. In het datacenter zijn 34 core switches en routers aangebracht. Verder staan er meer dan 300 HP ProCurve-switches en vier toestellen van TippingPoint om aanvallen van buitenaf te detecteren en af te weren.

Volgens Randy Mott, cio bij HP, biedt de nieuwe opstelling in het datacenter twee keer zoveel poortcapaciteit en verbruikt het de helft minder stroom dan andere datacenter-ontwerpen. Zo zou de 3Com-apparatuur geschikt zijn om 2,1 miljard datapakketjes per seconde te verwerken, tegen minder dan een miljard pakketjes bij gebruik van Cisco-apparatuur.

Deze zet van HP wordt in de markt gezien als een aanval op Cisco, schrijft CIO Today. Ken Gray, vice president van het bedrijfsonderdeel Infrastructure  bij HP beaamt dit. “We zijn Cisco-vrij in dit datacenter en we zijn van plan om dit volgend jaar ook bij onze andere interne datacenters uit te rollen.”

Sebastiaan, 21 april 2010 10:09 am

“Omdat het is gebouwd met HP’s Networking-apparatuur is de doorvoer van data hoger en het energieverbruik lager”.
Aldus HP :)
Persoonlijk zie ik dan liever een onafhankelijk onderzoek en niet de marketingafdeling spreken...

En als het fout gaat :D dan kunnen ze alleen naar zich wijzen.

Alex Bik, 21 april 2010 2:32 pm

Klinkt echt als een smart move: Cisco eruit, 3Com erin.

Not.

Thomas W, 21 april 2010 9:26 pm

Hoezo not? 3Com heeft onder de vlag van h3c behoorlijk wat carrier-grade producten die zeker tegen Cisco/Juniper/Foundry opkunnen (en behoorlijk wat marktaandeel hebben in China).

Cisco met zijn proprietary zaken is zeker niet meer de beste keuze in deze tijd :)

Alex Bik, 21 april 2010 9:41 pm

Of welke vendor dan ook 'de beste keus' is ligt maar net aan je toepassing en wat je zelf belangrijke kenmerken vindt. Daarnaast heeft elke vendor proprietary zaken. (Nouja, behalve merken als Conceptronic enzo. Misschien dat dat spul binnenkort ook nog wel ergens opduikt in een datacenter. Als er al mensen zijn die 3Com gaan gebruiken kijk ik nergens meer van op.) Het is de keuze van de gebruiker om die te gebruiken of de algemene standaarden.

Maar dat boeit ook helemaal niet: Als je je hele datacenter met 3Com rommel uitrust en je daar niet eens voor schaamt maar er zelfs een persbericht voor verstuurt, is dat niet omdat dat de beste keuze is, niet omdat je geen geld hebt voor iets fatsoenlijks, maar gewoon omdat het gewoon erg moeilijk is om de rest van de wereld ervan te overtuigen dat het echt heus wel profi spul is als je het zelf niet eens durft te gebruiken. Daar kun je dus eigenlijk alleen maar medelijden mee hebben, want de mannen die 's nachts hun bed uit gebeld worden zijn niet de mannen die besloten dat het een goed idee was om 3Com te kopen.

Arjan Bijnen, 22 april 2010 9:30 am

Laten we vooral niet vergeten wat het juist Cisco was welke HP als partner de deur wees. Klaarblijkelijk reageerd HP met een zeer zwakke campagne waarin ze steld met haar 3Com apparatuur beter zal zijn dan de Cisco apparatuur welke ze gebruikte.

Ik mag aannemen dat als je apparatuur vervangt, dat je dit doet omdat de andere hardware afgeschreven en verjaard is. Over het algemeen heeft de nieuwe apparatuur dan inderdaad meer vermogen. Persoonlijk vindt ik dat HP (waar ze overigens vaker last van heeft) weer eens appels met peren vergelijkt.

HP/3Com zal bij lange na niet aan de kwaliteiten en jarenlange ervaring van Cisco kunnen tippen. Misschien zullen ze in de toekomst af en toe eerder dan Cisco een apparaat met meer vermogen dan een "vergelijkbare" Cisco kunnen uitbrengen, daarmee behalen ze bij lange na de kwaliteit van Cisco nog niet in.

gerwin, 22 april 2010 10:37 am

Alex je gaat wel heel erg kort door de bocht. Je doet net alsof je ervaring hebt met je hele datacentrum te draaien op 3com :)

Ik vind het uit marketing oogpunt wel goed dat je je "eigen" producten gaat gebruiken. MS heeft toch Hotmail ook niet op FreeBSD laten draaien?
En mogelijk betekend het ook dat ze wel vertrouwen hebben in hun eigen producten.

PS. ik oordeel niet over wat beter is of wat minder is. Blindelings cisco kopen vind ik net zo dom omdat het HET merk zou zijn. Ben meer voor het principe de BESTE oplossing op de juiste plaats.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.