Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google opent boeken over censuurverzoeken

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 23 april 2010 08:05 uur

Google heeft vorig jaar in Nederland 67 officiële verzoeken gehad om informatie te verschaffen over bepaalde Google-accounts of -diensten. Het is voor het eerst dat Google bekend heeft gemaakt welke landen het Amerikaanse internetbedrijf hebben verzocht gegevens te verschaffen of zoekresultaten te verwijderen.

De verzoeken zijn echter niet altijd gedaan door overheden. In de meeste gevallen gaat het om verzoeken die worden gedaan in verband met een criminele activiteiten. Hoe vaak dit heeft geleid tot een oplossing of de arrestatie van een verdachte, is overigens niet bekend.

Voor Nederland gaat het om 67 verzoeken om informatie en minder dan tien verzoeken tot verwijdering van bepaalde content. Dit kan bijvoorbeeld een filmpje op Youtube zijn. Bij de meeste verzoeken (80 procent) heeft Google overigens geheel of gedeeltelijk meegewerkt en is er informatie verwijderd.

Verzoeken tot verwijdering van content gaan over het wissen van bepaalde informatie uit de Google zoekresultaten of van andere Google-diensten, zo legt het bedrijf uit. En daarin wordt per verzoek een nieuwe afweging gemaakt. “Dergelijke verzoeken om verwijdering van content gaan regelmatig over meerdere delen van content, of betreffen data van meer dan één account.”

Brazilië nummer 1
Het is voor het eerst dat Google dergelijke cijfers publiceert. Nederland staat relatief laag met het aantal verzoeken tot informatie over accounts en het verwijderen van content. Brazilië staat met kop en schouder bovenaan. In dat land zijn vorig jaar 266 verzoeken tot verwijdering van content geweest en maar liefst 3663 informatieverzoeken. Andere landen die hoog scoren zijn onder meer Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Dat Nederland op een lage onopvallende plaats staat, is wellicht opmerkelijk. Nederland kent een relatief hoog aantal internettaps vergeleken met andere landen. Begin maart bleek nog uit cijfers die de Nationale Beheersorganisatie voor Internet Providers (NBIP) dat er vorig jaar tenminste 335 internettaps zij uitgevoerd op een groep van 1,5 miljoen internetters. Dat zou betekenen dat er in heel Nederland minimaal 3350 internettaps zijn uitgevoerd.


ISPam.nl Job board

Mark, 23 april 2010 8:15 pm

Van china zijn geen cijfers bekend, dat kan in werkelijkheid wel eens het land zijn dat bovenaan had moeten staan.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...