Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google opent boeken over censuurverzoeken

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 23 april 2010 08:05 uur

Google heeft vorig jaar in Nederland 67 officiële verzoeken gehad om informatie te verschaffen over bepaalde Google-accounts of -diensten. Het is voor het eerst dat Google bekend heeft gemaakt welke landen het Amerikaanse internetbedrijf hebben verzocht gegevens te verschaffen of zoekresultaten te verwijderen.

De verzoeken zijn echter niet altijd gedaan door overheden. In de meeste gevallen gaat het om verzoeken die worden gedaan in verband met een criminele activiteiten. Hoe vaak dit heeft geleid tot een oplossing of de arrestatie van een verdachte, is overigens niet bekend.

Voor Nederland gaat het om 67 verzoeken om informatie en minder dan tien verzoeken tot verwijdering van bepaalde content. Dit kan bijvoorbeeld een filmpje op Youtube zijn. Bij de meeste verzoeken (80 procent) heeft Google overigens geheel of gedeeltelijk meegewerkt en is er informatie verwijderd.

Verzoeken tot verwijdering van content gaan over het wissen van bepaalde informatie uit de Google zoekresultaten of van andere Google-diensten, zo legt het bedrijf uit. En daarin wordt per verzoek een nieuwe afweging gemaakt. “Dergelijke verzoeken om verwijdering van content gaan regelmatig over meerdere delen van content, of betreffen data van meer dan één account.”

Brazilië nummer 1
Het is voor het eerst dat Google dergelijke cijfers publiceert. Nederland staat relatief laag met het aantal verzoeken tot informatie over accounts en het verwijderen van content. Brazilië staat met kop en schouder bovenaan. In dat land zijn vorig jaar 266 verzoeken tot verwijdering van content geweest en maar liefst 3663 informatieverzoeken. Andere landen die hoog scoren zijn onder meer Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Dat Nederland op een lage onopvallende plaats staat, is wellicht opmerkelijk. Nederland kent een relatief hoog aantal internettaps vergeleken met andere landen. Begin maart bleek nog uit cijfers die de Nationale Beheersorganisatie voor Internet Providers (NBIP) dat er vorig jaar tenminste 335 internettaps zij uitgevoerd op een groep van 1,5 miljoen internetters. Dat zou betekenen dat er in heel Nederland minimaal 3350 internettaps zijn uitgevoerd.


Mark, 23 april 2010 8:15 pm

Van china zijn geen cijfers bekend, dat kan in werkelijkheid wel eens het land zijn dat bovenaan had moeten staan.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.