Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Staan wij stil? (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 29 april 2010 08:02 uur

De demissionair minister van economische zaken, Maria van der Hoeven, werd vorige week geïnterviewd door BNR en Z24. Door de media werden delen van deze interviews overgenomen. Vooral de uitspraken over het verbod op cookies zag ik op veel plekken terug. Hierdoor ontstond het beeld dat de minister de nadruk legde op de consumenten belangen.

Dat is echter niet het geval. Wie de interviews terug leest of hoort merkt dat de minister, op basis van haar ervaringen, ook een aantal kritische kanttekeningen plaats bij de rol van het bedrijfsleven, onderwijs en de onderzoeksinstellingen. Ze is van mening dat deze partijen te weinig investeren in kennis en innovatie.

Zij komt niet zomaar tot die conclusie, ze is betrokken bij het innovatieplatform en heeft daar veel te maken gehad met vertegenwoordigers van de meer grote bedrijven. Ik heb zelf korte tijd met het innovatie platform te maken gehad en herken haar opmerkingen dat het een omgeving is waar het bedelen om meer overheidssubsidies soms vaker ter sprake kwam dan dat de innovaties werden besproken.

Die constatering roept natuurlijk wel een paar vragen op. Zoals hoe komt het dat er zo weinig wordt geïnnoveerd, geldt dat voor alle sectoren en wat zijn de consequenties.

Als ik terugblik op de eerste tien jaren van deze eeuw en me daarbij beperk tot access en hostingdiensten is daar dan sprake van veel innovatie in Nederland? Het is maar net hoe je het bekijkt. Natuurlijk is er een hoop veranderd, denk maar aan de toegenomen snelheden van internetabonnementen, of vergelijk de performance van hardware uit 2000 met die van 2010. Om over de ontwikkeling bij energieverbruik voor de datacenters maar te zwijgen.

Echter de meeste, zo niet alle verbeteringen, zijn geen specifiek Nederlandse uitvinding. Daar doelt de minister op. Het bedrijfsleven is redelijk goed in het toepassen van nieuwe technieken, maar dat is bijna allemaal import. Zelf bedenken, uitwerken, implementeren en uiteraard succesvol exporteren komt veel minder voor. En dat is een terecht punt van zorg, want we staan dus stil ten opzichte van andere landen.

Ik heb zelf pogingen gedaan online diensten en apparaten te vinden in de online sectoren die Nederlands ontwerp zijn, succesvol geïmplementeerd en worden geëxporteerd. Tot op heden heb ik geen voorbeelden gevonden.

Dus zoek ik verkeerd of we staan op dat vlak echt stil?

ISPam.nl Job board

Max, 29 april 2010 3:25 pm

Ho Ho! je vergeet DRS5 !
Heb je verder het idee dat er veel veranderd in andere langen?

Max, 29 april 2010 3:26 pm

langen == landen

rob, 29 april 2010 3:50 pm

Kwam de eerste werkbare IEEE 802.11n niet van TU delf in samenwerking met een zeker Nederlands bedrijf uit Breukelen?

rob, 29 april 2010 3:50 pm

delf == delft

Rashid Niamat, 29 april 2010 4:30 pm

@Max:
DRS5 is wellicht vernieuwend, maar niet geheel nieuw. Ik zou het omschrijven als een doorontwikkeling van voorgaande versies.

Andere landen in Azië en dichter bij huis hebben een hoger rendement op de investeringen die gedaan worden voor R&D in de ict en online sectoren.

@Rob:
802.11n heeft meen ik inderdaad een link met TU Delft, maar - net als hierboven - het is het doorontwikkelen van iets dat al bestaat.

Ik zie ook dat een aantal van de doorontwikkelingen die in NL zijn gedaan zelfs op de thuismarkt zijn geflopt. De Senseo en de thuistap zijn daarentegen voorbeelden van succesvolle doorontwikkelingen, maar die staan toch weer verder van de ICT en hostingmarkt.

Gerben, 6 mei 2010 9:54 am

Volgens mij was DRS5 een grapje. Als je het wel serieus neemt: DRS5 is geen technologie maar een implementatie van EPP over TCP op de administratie van SIDN. Het is dus niet vernieuwend. Gelukkig maar want niemand hoopte dat SIDN het wiel opnieuw zou uitvinden.

Als 802.11n een doorontwikkeling is van iets dat al bestaat dan is de Senseo ook een doorontwikkeling van het koffiezetapparaat en de thuistap een doorontwikkeling van de tap. Uiteindelijk worden er niet zo veel "out of the blue"-uitvindingen gedaan.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!