Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Sterke groei uitgifte IPv4- en IPv6-adressen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 april 2010 08:01 uur

De groei van zowel IPv4- en IPv6-adressen zet onverminderd door. De pool vrije IPv4-adressen van centrale autoriteit IANA is daardoor nu geslonken tot 7,8%, terwijl dit eind 2009 nog 8,5% was. Daar tegenover staat dat in 2009 het aantal toegekende IPv6-adressen met 30% gestegen is, blijkt uit het The Internet Number Resource Status Report (pdf) van de NRO.

Opvallend is dat grootste hoeveelheid IPv4-adressen door het Aziatische Regional Internet Registry (RIR) APNIC wordt uitgegeven, totaal geeft het registry ruim de helft meer IPv4-adressen uit dan een van de andere RIR’s. In de tussenstanden is APNIC in 2010 ook verantwoordelijk voor de grootste hoeveelheid uitgegeven IPv6-adressen. Azië hongert dus naar IP-adressen en daardoor komt de bodem van de pool IPv4-adressen snel dichtbij.

Uitgifte IPv4-adressen door Regional Internet Registries

Emile Bons, 3 mei 2010 4:52 pm

Ik denk niet dat het heel opvallend is dat de 'run' in Azië op IPv6 adressen groter is dan we elders over de wereld zien. Het is bekend dat er bij de verdeling van ranges in de IPv4 adres-range niet helemaal evenredig verdeeld is over het aantal gebruikers per werelddeel of per land. Zo kan het gebeuren dat Azië een veel kleinere relatieve range heeft toegekend gekregen. Dat kan verklaren waarom de uitgifte van IPv6 adressen daar nu veel sneller gaat.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.