Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Brein: XS4ALL loopt achter de feiten aan

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 28 april 2010 08:04 uur

XS4ALL vindt dat het tijd wordt dat de muziek- en filmindustrie zich aanpast aan de behoeften van de internetgebruiker en niet andersom. De internetprovider is daarom een burgerinitiatief gestart om de wet aangepast te krijgen. Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein vindt de actie overbodig en onzinnig.

“XS4ALL loopt met dit initiatief achter de feiten aan”, reageert Tim Kuik van Stichting Brein. Met het burgerinitiatief ‘Muziek en film 4ALL’  wil XS4ALL strijden voor een betere en bredere toegang tot muziek en film op internet. De entertainmentindustrie moet bij wet verplicht worden om nieuwe muziek en films direct bij de lancering online beschikbaar te stellen, kondigde Niels Huijbregts van XS4ALL deze week aan. Het digitale aanbod van muziek en films is bovendien te beperkt, zo stelt Huijbregts.

Volgens Tim Kuik is er niets mis met het aanbod. “De groei van het legale aanbod wordt echter wel ernstig belemmerd door gratis illegaal aanbod. Het legale aanbod van muziek en films op internet heeft alleen kans van slagen als het illegale aanbod snel en efficiënt kan worden aangepakt”, vindt Kuik.

Grondrechten
Volgens XS4ALL biedt de entertainmentindustrie muziek en films echter nog altijd aan met technische beperkingen of in beperkte gebieden. “Een album komt vaak eerst in Amerika en dan pas in Europa uit. Consumenten die nieuwe films en muziek meteen willen beluisteren en bekijken zijn vaak aangewezen op illegale bronnen. De muziek- en filmindustrie wil het auteursrecht beschermen door alle informatie die internetgebruikers digitaal met elkaar delen te screenen. Dit schendt echter de fundamentele grondrechten van de burger: het recht op communicatiegeheim, privacy, informatievrijheid en vrijheid van meningsuiting.”

Maar dat is onzin, vindt Stichting Brein. “Het is onjuist om een ‘downloadverbod’ automatisch aan internetafsluiting en dergelijke te koppelen. Het downloadverbod bestaat al voor software en games en Brein is er voorstander van dat dit uitgebreid wordt naar films, muziek en digitale boeken”, aldus Kuik. Waar het volgens hem om gaat is dat de auteur zijn recht terug krijgt om toestemming te verlenen voor downloaden zodat hij een licentie kan verlenen.

Op de site Muziekenfilm4all.nl kunnen medestanders tot 1 juli hun steun betuigen door een formulier in te vullen. Als 40.000 mensen zich als medestander van dit burgerinitiatief registreren, is de Tweede Kamer verplicht zich te buigen over het voorstel.

Freek, 28 april 2010 9:27 am

Kan iemand eindelijk een keer die Tim UilsKuiken een mep geven met een cluehammer. Komt een ISP een keer met een idee en meteen moet Brein(loos) weer een poging doen om het de grond in te boren ipv. een redelijk dialoog aan te gaan met XS4ALL.

patrick, 28 april 2010 10:17 am

Waarom, iedereen weet toch al dat die man niet goed bij zijn hoofd is, trouwen xs4all kan zich aardig meten tegenwoordig want het bedrijf xs4all is tegenwoordig ook zo arrogant als een betonnen muur.

Sebastiaan, 28 april 2010 10:20 am

Inderdaad Freek :)
Ik maak sinds een tijdje gebruik van iTunes (prima kwaliteit en veelal niet duur). Enig nadeel is dat bepaalde nummers alleen in de US zijn te krijgen :D WAT IS DAT VOOR BUREAUCRATISCHE ONZIN?!

Wil ik is een keer legaal doen, loop ik tegen deze onzin aan... En in winkels vind je dit soort muziek niet :(

Zoals al zo vaak gezegd: De mensen willen best voor muziek betalen, maar willen niet teveel moeite doen en niet beperkt zijn met de mogelijkheden.

Alsof BREIN het zo goed weet, toen ze geld wilde vragen voor embeded content moest je verdomme uitleggen wat 'embeden' nu precies is :D

Wanneer gaat de overheid nu is wat doen aan dit soort FUD praktijken?

Tudududud, 28 april 2010 11:17 am

Het probleem met digitale distributie van content is dat de 'rechthebbenden' (ik zit dit expres tussen aanhalingstekens omdat het eerder de platenmaatschappijen als de daadwerkelijke auteurs zijn) tot in je slaapkamer willen weten wat jij met de content doet en ook willen bepalen wat jij met die content MAG doen.

Zolang ze dat en andere onzin zoals regio's niet laten vallen zullen zij nooit een alternatief kunnen bieden wat beter is als een legale download, ik zeg overigens expres legaal, omdat het downloaden van welke film of muziek dan ook, maakt niet uit waar vandaan volgens de wet _ALTIJD_ legaal is in Nederland.

Rogier, 28 april 2010 10:02 pm

Waarom lees ik alleen maar dat brein bedrijven afstraft, initiatieven de grond in boort.. en rechtzaken voert..

Misschien dat ze dit moeten halveren en tijd moeten besteden aan goede alternatieve als ze de huidige niet goed vinden...

Vind brein meer de gevolgen oplossen dan de oorzaak aanpakken..

Nathan, 29 april 2010 9:50 am

Wat mij het meest irriteert is dat downloaden in verhouding duurder is dan de CD in de winkel kopen. Je krijgt als je download immers geen doosje, geen boekje enz, terwijl de prijs nagenoeg gelijk is.

Mijn inziens horen de downloads goedkoper te zijn en zonder al teveel gedoe binnen te halen. Zolang dat niet gebeurd blijf je toch achter de feiten aanlopen.

Via usenet heb je immers met 2 klikken een album binnen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.