Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Brein richt pijlen op Usenet aanbieders

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 29 april 2010 08:03 uur

Stichting BREIN heeft de pijlen gericht op aanbieders van Usenet-diensten. De eerste provider die een dagvaarding heeft ontvangen is News-Service.com. Omstreeks 12 mei wordt de uitspraak van de rechtbank verwacht.

Brein beweert dat het bedrijf auteursrechtelijk beschermd materiaal onrechtmatig zou vastleggen en aanbieden, de gedaagde is het daar beslist niet mee eens. Aanbieders en providers regelen enkel de technische doorvoer en vallen daarmee onder een wettelijke vrijstelling voor aansprakelijkheid (art. 6:196c BW). Stichting BREIN heeft 50.000 euro per dag geeist van News-Service.com voor de periode dat de aanbieder auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbied.

Technisch directeur Patrick Schreurs zegt: “Wij faciliteren de toegang tot Usenet en houden ons niet bezig met de inhoud van de berichten op Usenet. De stap van Stichting Brein is vergelijkbaar met het aanklagen van een postbedrijf voor het vervoeren van pakketten met ondeugdelijke inhoud.”, zo laat hij weten tegenover de Automatiseringsgids. “Als de vordering van Brein wordt toegewezen betekent dat dus in feite dat wij de toegang tot Usenet moeten sluiten”, zegt Schreurs.

vincent, 29 april 2010 11:01 am

en niet alleen zij, maar ook kpn en alle andere aanbieders van toegang. Bovendien moet je dan ook fora sluiten omdat het mogelijk zou zijn daar bestanden te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zouden *kunnen* zijn.

Rob, 29 april 2010 11:13 am

Tja, waarom richten ze hun pijlen niet op de energieleveraniers, immers die faciliteren in de electriciteitsvoorziening van zowel de servers als de clients die daarmee de mogelijkheid krijgen om auteursrechtelijk beschermd materiaal uit te wisselen, of betetr nog waarom niet de energie-centrales die op hun beurt weer de electriciteit leveren aan de energieleveranciers.

Nee op deze manier is het hek van de dam, ze moeten de overtreder aanpakken en dat is in alle gevallen zolang het downloaden nog is toegestaan de persoon die het daadwerkelijk
upload, maar BREIN mist de expertise denk ik om dat te achterhalen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.