Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Meer ict-bedrijven tekenen Meerjarenafspraak Energie Efficiency

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 30 april 2010 08:05 uur

Negen ict-bedrijven, waaronder de Rotterdam Internet Exchange, Equinix Netherlands en Datacenter Fryslân, hebben afspraken gemaakt met het ministerie van Economische Zaken om energie te gaan besparen. Ze hebben de Meerjarenafspraak Energie Efficiency (MJA) getekend.

In de Meerjarenafspraak spreken de bedrijven met het ministerie af dat ze tot en met 2020 jaarlijks 2 procent efficiënter energie zullen gebruiken. Het uiteindelijk doel is om een energie-efficiencyverbetering te halen van 50 procent in 2030.

De negen bedrijven die zich donderdag aan deze afspraken hebben gecommitteerd zijn BT, Centric, Colt Technology Services BV, Datacenter Fryslân, Equinix Netherlands, Imtech ICT, Intel, InterXion Netherlands en R-IX (Rotterdam Internet eXchange). Eerder werd de MJA al ondertekend door onder meer Evoswitch Netherlands, IBM, TelecityGroup Netherlands, Easynet Nederland, TCN SIG Telehousing en KPN.

Ruim driekwart ict-sector
Met deze reeks nieuwe deelnemers doet bijna 80 procent van de Nederlandse ict-branche mee aan de Meerjarenafspraak. Hieronder bijna alle grote datacenters, 67 procent van de mobiele telefoniesector en het gehele vaste telefoonnnet. De ondertekenaars van de MJA verbruiken gezamenlijk 1,6 Terrawatt-uur aan energie per jaar ofwel 80 procent van het totale jaarlijkse energieverbruik in de ict-sector, meldt ICT-Office.

De MJA is een contract tussen de ict-bedrijven, ICT-Office en het ministerie van Economische Zaken. Als voorwaarde wordt onder meer gesteld dat deelnemers binnen negen maanden na toetreding tot de MJA een Energie-Efficiëntie Plan (EEP) moeten hebben. Hierin staat welke activiteiten het bedrijf de komende vier jaar onderneemt om bij te dragen aan de doelstelling. Jaarlijks wordt de voortgang van het EEP gemonitord. Verder dient er binnen twee jaar na toetreding een minimaal niveau van energiezorg te zijn geïmplementeerd.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.