Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPConnect voorzitter Arnout Veenman op Radio 1

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 7 maart 2008 08:01 uur

ISPConnect voorzitter Arnout Veenman bij Radio 1

Afgelopen dinsdag was ik als ISPConnect voorzitter op het Radio 1 journaal live in de uitzending rond 12:45 uur, de uitzending is daarna nog een aantal keer herhaald. In de uitzending heb ik uitgelegd wat er mis is gegaan bij de landrush numerieke .nl-domeinnamen en wat er nu moet gebeuren. Het item is hier te beluisteren.

Radio Online op Radio 1
Ook op dinsdag om 8 uur ’s avonds was ik samen met SIDN directeur Roelof Meijer en Andries Nolles, hoofd communicatie van MijnAlbum.nl (aan de telefoon) te gast bij het programma Radio Online met presentatoren Francisco van Jole en Peter de Bie, dat eveneens op Radio 1 werd uitgezonden. Ik heb duidelijk proberen te maken dat het hameren op de systemen van SIDN met 35 mailservers geen normaal gebruik van de systemen van SIDN is. Dit resulteerde in een interessante discussie die 25 minuten duurde. Dit item is hier te beluisteren.

In de Radio Online studio
ISPConnect voorzitter Arnout Veenman op Radio 1
Vlnr: Francisco van Jole, Peter de Bie, Arnout Veenman en Roelof Meijer.

Arjan Bijnen, 7 maart 2008 10:35 am

Leuk Arnout, maareh zijn er uberhaubt nog Radio 1 luisteraars? ;)

DreamHost.nl, 7 maart 2008 11:00 am

Ik kan me zeker wel vinden in de bezwaren die Arnout hier aandraagt. De bal leggen bij de SIDN is begrijpelijk, maar denk je dat dit wat zal kunnen oplossen? Ogenschijnlijk - d.m.v. een enquete onder de deelnemers - lijkt ze nu de situatie te gaan peilen, maar ik denk dat er toch uitkomt dat er feitelijk niets aan de onrechtmatigheden zal worden gedaan. De SIDN is al vaker gewezen op problemen...

Punica, 7 maart 2008 11:33 am

Dreamhost,

Ik zie die enquete als een soort van verplichte kost voor hunzelf aka, mosterd na de maaltijd.

Ik ga d'r ook niet aan mee doen aangezien SIDN toch niet naar haar deelnemers luistrt.

Punica, 7 maart 2008 12:54 pm

Owja.

Goeie actie van ISPconnect, dit laat zien dat het geen wassen neus is maar een organisatie die echt dingen probeert aan te pakken.

Hulde Arnout.

Jeeves_, 7 maart 2008 1:26 pm

Hoeveel leden van ISPconnect hebben eigenlijk een router en/of een eigen AS? Moet ISPconnect niet eigenlijk gewoon webhosterconnect heten?

Thomas Lobker, 7 maart 2008 1:29 pm

Goed gedaan Arnout! Hoe meer aandacht voor dit onderwerp, hoe moeilijker SIDN het krijgt om er nog omheen te draaien.

Jochem, 7 maart 2008 3:50 pm

@Jeeves_: Internet Service Provider. Is dat nou een service provider die netwerk zaken doet (stukje internet) of een service provider die diensten ('services') op het internet levert.

;).

Verder ben ik benieuwd of er enig onderzoek komt naar het numerieke domeinen-feest, en dan niet door iemand die vooroordelen heeft.

Jeeves_, 7 maart 2008 5:54 pm

Jochem: IMHO is dat iemand die een stuk internet levert. Niet iemand die machines aan het internet heeft hangen en daar wat op doet. Dat is namelijk bijna iedereen in Nederland.

Vandaar mijn vraag.

Waar ik een beetje bang voor ben is dat ISPConnect gaat denken dat ze de ISP-wereld vertegenwoordigt, terwijl het eigenlijk over een paar webhosters (waarvan veel op zolder?) gaat.

Danny Mekic', 7 maart 2008 6:46 pm

Ik wil me graag aansluiten bij Jeeves_. Ik stoor me er aan dat in steeds frequentere mate gesproken wordt over 'de belangenvereniging van webhosters', terwijl het nog maar de vraag is of ISPConnect zo genoemd kan worden.

Iemand aan de hand van de Top 100 van de SIDN reeds berekend welk percentage van de domeinnaamregistraties vertegenwoordigd wordt binnen ISPConnect?

Verder mag je van een belangenvereniging in traditionele zin verwachten dat er experts rondlopen die bepalen welk advies naar buiten wordt gebracht als collectieve stem van de vereniging. Dat die expertise ontbreekt is me inmiddels wel duidelijk geworden, daar het advies 'reorganisatie' dat gegeven wordt in mijn ogen een wassen neus is. Overigens heb ik nergens geroepen dat ik ISPConnect zelf een wassen neus of slecht initiatief vind. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de kleine webhosters zonder communicatie- en juridische afdeling hun krachten kunnen bundelen en gezamenlijk een sterke vuist kunnen maken. Maar dat maakt de vereniging waarbinnen dat gebeurt natuurlijk niet automatisch 'de belangenvereniging van de webhostingbranche'.

Danny

Glenn, 7 maart 2008 6:58 pm

Wat let je om je aan te sluiten en/of eens met Arnout te gaan praten, Danny en Jeeves?

Danny Mekic', 7 maart 2008 7:04 pm

@Glenn: Uhh.. een uitnodiging die daartoe strekt :-)?

Stewie, 7 maart 2008 7:13 pm

Wacht je op een uitnodiging? Wat maakt jouw zo uniek dat dat nodig is?

Als iedereen zich zo passief opstelt, dan zien we de branche vanzelf wel ten onder gaan aan zinloze regelgeving en slecht functionerende organisaties.

Thomas Wouters, 7 maart 2008 7:20 pm

@Danny en Jeefves,

Er is geen goed alternatief voor ISPConnect op dit moment, en dus is ISPconnect automatisch "de" branchverening. Tevens is het algemeen bekent dat er gebrek aan 'organisatie' is binnen de ISP sector.

Verder sluit ik me aan bij Glenn en Stewie.

Danny Mekic', 7 maart 2008 7:36 pm

@Stewie: een persoonlijke aanval leidt af van de werkelijke discussie en wordt, door mij in elk geval, niet gewaardeerd.

Verder, als ik mij passief had opgesteld dan zou ik niet meermaals gereageerd hebben op artikelen op deze website en zou mijn naam ook niet terug te vinden zijn in diverse krantenartikelen die over dit onderwerp geschreven zijn de afgelopen jaren. Dus ik ben benieuwd waar je de wijsheid vandaan haalt dat ik mij passief opstel. Daar die discussie voor andere lezers niet interessant is, stel ik voor dat je me een e-mail stuurt op danny punt mekic at domeinbalie.nl, ik wissel dan graag verder van gedachten met je.

@Thomas: Zoals in een eerdere reactie van mijn hand te lezen is vind ik ISPConnect een goed initiatief (!!) maar vind ik het wat vergezocht om naar buiten te treden als "de brancheorganisatie van ISP's" als slechts 2% van de SIDN-deelnemers zich aangesloten hebben bij deze vereniging en het, over het algemeen genomen, ook nog eens om de kleinere deelnemers gaat. Minder dan 2% van de markt als lid is onvoldoende om jezelf branchevereniging te kunnen noemen.

Ik werd laatst aangesproken door een vriend van mij met de vraag: "Waarom vinden jullie dat de SIDN gereorganiseerd moet worden?", omdat hij in de krant had gelezen dat "de branchevereniging" dat vindt, en dat dus ook wel de mening van de 'webhosting/ISP-providers zal zijn'. Ik vind niet dat de SIDN gereorganiseerd moet worden en met mij vele deelnemers en voornamelijk (met andere heb ik zelf weinig contact) de grotere ISP's, die dus niet vertegenwoordigd zijn in ISPConnect. Dat is ook meteen de reden waarom ik (en ISP's waar ik werkzaam ben) me op dit moment (dat kan natuurlijk in de toekomst veranderen) niet aan zal sluiten bij ISPConnect.

Voor de volledigheid: ik vind dat er een goede controle plaats moet vinden op de organisatie die de domeinnaamextensie van ons land beheert. Het bestuur vind ik het eigenlijk wel goed doen.

MathijsJH, 9 maart 2008 12:18 am

Je kwam ook nog voorbij op het 3fm nieuws.

Wilfried Dudink, 9 maart 2008 9:24 am

ISPConnect is een goed initiatief. Maar ik ben het er mee eens dat je niet kan stellen dat het "de" branchevereniging is. Daarvoor is inderdaad de "dekking" van de markt te marginaal.

Helaas is het idee van een branchevereniging in Nederland wat lastig. De NLIP is het jarenlang geweest, maar daar werd door onvrede over het beleid in 2005 de stekker uit gehaald. Er is toen enige tijd een soort van opvolger geweest, maar minder georganiseerd, onder de naam ISPO, of ISP Overleg. Ook dit is volgens mij ter ziele gegaan.

In het buitenland lijkt het wat beter te lukken. De ISPA in de UK doet goeie zaken. Daar is ook een Europese versie van, waarbij een aantal landen organisaties bij zitten. Bijvoorbeeld de ECO in Duitsland. Ook hier hoor ik positieve verhalen over, alhoewel daar ook de grote ISPs ontbreken. Over de andere kan ik weinig zeggen omdat ik daar geen ervaring mee heb.

Feit blijft dat het blijkbaar moeilijk is om in Nederland zoiets op te zetten. Derhalve, ISPConnect niet "de" belangenvereniging, maar "een" belangenvereniging waar de grote ISPs toch geen lid van zullen worden.
Maar uiteindelijk wel "presence" tijdens bijvoorbeeld zo'n domeindiscussie en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Stewie, 9 maart 2008 11:57 am

Danny, juist als je het niet eens bent met ISPConnect moet je openstaan om je erbij aan te sluiten. Elk lid van ISPConnect staat namelijk vrij om de richting van deze vereniging mede te bepalen. Het is een belangenvereniging, ze staan open voor elke gefundeerde mening om de belangen van de gehele branche te behartigen.

Randy ten Have, 11 maart 2008 7:49 pm

Het is alleen jamer dat van Jolo er weer moest zijn...Verder natuurlijk goede promotie voor de branche(vereniging), ook bij partijen (SIDN) waar je de deelnemers moet vertegenwoordigen.

 • Pingback: ‘Branchevereniging’ ISPConnect | Danny Mekic'

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.