Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De strategie van Stichting Brein

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 mei 2010 08:05 uur

Stichting Brein is weer op dreef, allereerst met de rechtszaak tegen usenet-provider News-Service Europe. Daarnaast ook nog eens dat Ziggo door Brein gesommeerd is om de website The Pirate Bay te blokkeren. Nu Ziggo dat geweigerd heeft, heeft Brein een rechtszaak aangekondigd.

Hier zit een duidelijke strategie achter. In eerste instantie werden Nederlandse partijen aangepakt die een belangrijke rol spelen in het mogelijk maken van het inbreuk maken op auteursrecht. Zoals de website Zoekmp3, met het arrest van die rechtszaak zwaait Brein nog regelmatig. Daarnaast ook Bittorrent website zoals Demonoid en Everlasting. Wanneer de eigenaren van de website niet te vinden waren, werd door Brein de hoster van de website gedagvaard.

De tweede zet van Brein is het dagvaarden van The Pirate Bay. Door de opgebouwde jurisprudentie over Bittorrent websites was het volstrekt duidelijk dat deze in Nederland onrechtmatig zijn tegenover auteursrechthebbenden, die door Brein vertegenwoordigd worden. Door dat de status van Bittorrent websites in Nederland volstrekt duidelijk is en met een goede onderbouwing in de rechtszaal heeft Brein op die manier een vonnis gekregen waarin The Pirate Bay niet meer beschikbaar mag zijn voor Nederlandse internetters.

Brein had al aangekondigd dat indien The Pirate Bay geen uitvoering zou geven, providers zouden worden gesommeerd om de website te blokkeren. De derde stap is echter het aanpakken van usenet providers. De logica hierachter is dat niemand kan ontkennen dat usenet een dienst is waar veel auteursrechtelijk beschermd materiaal via wordt uitgewisseld.

Dat geldt in principe ook voor access providers, maar usenet providers richten ook nog grote serverparken in om al die data (tijdelijk) op te slaan. Een rechter kan daar snel van onder de indruk zijn en dat meewegen in zijn beslissing. Indien Brein de rechter er van kan overtuigen dat de dienst vooral bedoelt is voor dit doel, dan is het afgelopen voor usenet providers. Daarmee wordt tegelijkertijd een bres geslagen in de bescherming van artikel 6:196c van het burgelijk wetboek, dat providers in het algemeen beschermd.

De vierde zet van Brein is om access providers aan te pakken. Dit is dus de sommatie die Ziggo heeft gekregen om The Pirate Bay te blokkeren. De kans dat een rechtszaak om Ziggo daar toe te dwingen slaagt is klein. Echter op basis van de jurisprudentie en vooral die nog moet komen uit de zaak tegen News-Service Europe zou het toch zover kunnen komen.

Indien de vierde zet slaagt, zal de vijfde zet van Brein zijn om access providers te dwingen om hun internetverkeer op auteursrechten inbreuken te filteren. Op dit moment liggen er nog pre-judiciele vragen van een Belgische rechter aan het Europese Hof van Justitie of providers hier toe gedwongen kunnen worden, als onderdeel van de zaak SABAM/Belgacom (voorheen Scarlet). Indien die vraag positief wordt beantwoord door het Europese Hof. Dan kan Brein dat ook in Nederland vorderen en mogelijk ook nog eens voor elkaar kunnen krijgen. Dat zou het einde van het open internet betekenen, dankzij het juridische vernuft van Tim Kuik.

Jeroen, 3 mei 2010 8:18 am

Ik vind het nog steeds zo toepasselijk dat het kuikentje besluit een kleine usenet provider aan te klagen en een partij als Eweka ongemoeid te laten omdat Eweka zich een stuk feller zou gaan verdedigen.

Ron, 3 mei 2010 10:41 am

@Jeroen
Natuurlijk, het is makkelijk winnen van een partij die de middelen niet heeft, Eweka heeft waarschijnlijk wel een eigen juridische afdeling of iedergeval een gereserveerd budget / verzekering tegen dit soort "geld over de balk" clubjes..

patrick, 3 mei 2010 10:41 am

We mogen weer gaan stemmen binnenkort; dus goed opletten op wie je stemt; want wetten worden door ons allen gemaakt, een kwestie van stemmen dus.

Lennie, 3 mei 2010 2:05 pm

Andere bronnen (zoals deze: http://www.piratenpartij.nl/persberichten/ziggo~onder~grote~druk) suggereren dat Ziggo opzettelijk zou gaan verliezen om er voor te zorgen dat er jurisprudentie ontstaat.

rob, 3 mei 2010 3:32 pm

@jeroen

Hoe kom je er bij dat ze zo klein zijn? een groot deel van de europeese newsproviders koopt bij hen white label in.

http://top1000.org

het zou brein meer sieren als ze giganews dagvaarden maar daar zit natuurlijk geen Nederlands bedrijf achter !

Tom, 3 mei 2010 3:59 pm

@ Jeroen.

Eeehhh, News Service Europe is een stukkie groter / belangrijker dan Eweka hoor...

bas, 3 mei 2010 4:33 pm

@Tom,

Eehh..
Zijn ze groter dan Highwinds?

U Senet, 3 mei 2010 7:43 pm

Tel Ziggo en News-Service eens bij elkaar op, wat krijg je dan:
na een blokkade van TPB ook een blokkade van alle usenet providers die binaries doen (na sommatie van Brein om NL ip's aftesluiten door die usenetproviders) ...

Jeroen, 4 mei 2010 7:22 am

@allen: misschien was het woordje klein misplaats, laat ik het dan houden op "Eweka die zich feller zou verdedigen". Eweka natuurlijk gesterkt door het moederbedrijf highwinds.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.