Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CeBIT 2008: Waterkoeling in het datacentrum

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 10 maart 2008 08:01 uur

CeBIT 2008: 48 Kilowatt per rack met waterkoelingAfgelopen vrijdag ben ik naar CeBIT 2008 in Hannover geweest voor ISPam.nl. In de 27 hallen die de Hannover Messe groot is, heb ik gezocht naar interessante nieuwtjes. Erg interessant waren de oplossingen waarbij racks rechtstreeks met water worden gekoeld. ISPam.nl bekeek de watergekoelde racks van Brach+Moll, Minkels en Rittal.

Grondwaterkoeling van Brach+Moll
Het Duitse bedrijf Brach+Moll heeft een systeem ontwikkeld waar je een 19″ rack in een kast plaatst met een gesloten luchtstroom aan de zijkant van de kast zit een SideCooler die met behulp van water het rack koelt, de lucht circulatie in de kast wordt gegenereerd met behulp van ventilatoren die over de hele hoogte van het rack in de SideCooler aanwezig zijn, met deze oplossing kan Brach+Moll tot 28 Kilowatt per rack koelen.

De oplossing van Brach+Moll is extra uniek doordat ook grondwater kan worden gebruikt om racks te koelen. Daarvoor worden er één of meer 80 meter diepe gaten in de grond geboord, waarbij het grondwater met behulp van een warmtewisselaar wordt gebruikt om het koelwater voor de racks te koelen. Het koelwater en het grondwater zitten in twee verschillende circuits, het is dus niet zo dat er grondwater door je rack stroomt. Met behulp van het grondwater kun je op jaarbasis 6 Kilowatt gratis koelen, zo lichte een medewerker van Brach+Moll toe.

CeBIT 2008: Grondwaterkoeling van Brach+Moll

Veilige waterkoeling van Rittal
Rittal heeft ook een systeem ontwikkeld waarmee je je rack met water kan koelen. Het komt in principe neer op het zelfde idee als Brach+Moll, een 19″ rack staat in een gesloten kast, met daarnaast een uniek modulair koelsysteem, waar drie koelmodulen in kunnen worden geplaatst, die mits allemaal geplaatst over de volledige hoogte van de kast de warme lucht aanzuigen en met behulp van water koelen. Verder is uniek aan de oplossing van Rittal dat voor eventuele werkzaamheden aan het koelsysteem, de monteur geen toegang hoeft te hebben dat het rack waar de apparatuur in hangt, zo stelde een medewerker van Rittal.

CeBIT 2008: Veilige waterkoeling van Rittal

Tot 48 Kilowatt per rack koelen met Minkels
Ook het Nederlandse Minkels presenteerde op CeBIT 2008 haar nieuwe watergekoelde racks. De oplossing van minkels komt net als van concurrenten Brach+Moll en Rittal er op neer dat je een kast hebt waar je een koelsysteem naast zet. Opvallend aan het systeem van Minkels vond ik het feit dat er bovenaan het koelsysteem lichten zitten die de status aangeven. Drie groene lichten die laten zien, dat het koelsysteem is ingeschakeld, de A- of B-stroomfeed wordt gebruikt én een rood licht die aanspringt bij problemen.

Minkels onderscheidde zich van de concurrentie door dat het met het inzetten van twee koelsystemen aan beide zijden van een rack het mogelijk wordt om tot 48 Kilowatt te koelen, omgerekend naar Ampère betekent dat ruim 200 Ampère in één rack!

CeBIT 2008: Tot 48 Kilowatt per rack koelen met Minkels

Marcel, 10 maart 2008 9:50 am

Ideaal voor bedrijven welke enkele racks intern in het pand hebben staan maar geen aparte koelunits willen gebruiken.

Voor gebruik in datacentrum zie ik dit nog niet zo snel geplaats worden.

Robbert, 10 maart 2008 10:09 am

Deze kasten draaien al productie bij een bedrijf hier om de hoek. Die krengen kosten rond de 80.000 euro per rij uit mijn hoofd. (rij van 6 racks).

Zijn idd ideaal voor bladeservers.

Sebastiaan Stok, 10 maart 2008 10:30 am

Zal wel meer energie kosten maar ook gelijk besparen omdat namelijk de koeling gerichter word toegepast en niet gewoon de server ruimte in word gestuurd.

Zal wel even duren (als dit er komt) dat het bijna overal zal worden gebruikt.
We zullen dus wel zien :)

Freak, 10 maart 2008 10:52 am

Ben ik de enige die water dicht in de buurt van mijn servers gevaarlijk vind?

Jesper, 10 maart 2008 11:33 am

Freak, ik denk niet dat je bij oplossingen van Minkels of Rittal bang hoeft te zijn dat er een mogelijkheid is dat het water je servers binnen stroomt.

Lennard, 10 maart 2008 11:50 am

Naast stroom problemen kun je dan ook nog eens watertoevoer problemen krijgen in een dc. Als ik een DC de stroom uitvalt, zullen de servers weinig warmte meer maken en heb je airco's ook even niet meer nodig.

Als nu de watertoevoer uitvalt heb je wel een probleem. Dan veroorzaken die water problemen zoals in Groningen van vanmorgen nog een extra probleem.

Eric Veraart, 10 maart 2008 12:05 pm

Lennard, het gaat hier neem ik aan om het afvoeren van warmte vanuit het rack, naar warmtewisselaars buiten (of onder de grond zoals Brach+Moll doen).
Nu gebeurt die afvoer via warme lucht vanuit de suite naar airco units die via vloeistof weer de warmte naar warmtewisselaars sturen. Deze manier is dus efficiënter.

Het gaat hierbij dus niet om water uit de kraan, dus om watertoevoer hoef je je niet veel meer zorgen te maken dan nu.

Arjan Bijnen, 10 maart 2008 12:08 pm

Koelen met grondwater gratis?? Was het maar zoon feest! Ook voor het heen en weerpompen van grondwater staat in Nederland een flink kostenplaatje. De hoogte van dit kostenplaatje weet ik helaas niet, weet wel dat het niet bepaald goedkoop is.

Daarnaast ben ik absolute tegenstander van waterkoeling. Elektronica en water gaan in geen enkele vorm samen. De kans op lekkage is altijd aanwezig.

Rinse, 10 maart 2008 8:08 pm

Grondwater is (noch wel) gratis in nederland. De enige kosten zijn de kosten voor het oppompen met een hydrofoor. Echter is grondwater vaak rijk aan ijzer en niet echt geschikt voor gebruik in mechanische apparatuur. Zal dus eerst ontijzerd moeten worden lijkt me.

Arjan Bijnen, 10 maart 2008 10:47 pm

@Rinse: Voordat je grondwater op zal gaan mogen pompen zal je hier uberhaubt eerst toestemming voor moeten vragen (advies van Mw. Jorritsma). Nadat je deze toestemming hebt zal je ook naukeurig in de gaten moeten houden wat je oppomt en daarover ook een bepaalde grondwaterbelasting moeten betalen (bestaat al sinds 1995).

Daarnaast zal je rekening moeten houden met een hele hoop regels zoals het feit dat het millieu en het grondwaterpeil niet mag leiden onder de bedrijfsvoering. Blijkt na 1 of 2 jaar dat dit het wel doet, mag je de installatie zonder pardon stopzetten. Leuk zoon inverstering ;)

Lennie, 12 maart 2008 10:12 pm

water koeling van af de zijkant ? Dat doet me wel erg denken aan volgende Sun product: [url=]http://www.sun.com/products/sunmd/s20/index.jsp[/url]

Sander Steffann, 13 maart 2008 11:01 pm

@Rinse @Arjan

Ik denk dat jullie dit stukje over het hoofd zien: "...waarbij het grondwater met behulp van een warmtewisselaar wordt gebruikt om het koelwater voor de racks te koelen. Het koelwater en het grondwater zitten in twee verschillende circuits, het is dus niet zo dat er grondwater door je rack stroomt."

Je pompt het water dus niet op, en je beinvloed het grondwaterpeil ook niet.

Arjan Bijnen, 13 maart 2008 11:25 pm

@Sander Steffmann: Bij elke vorm van verwarming van water (hoe open of gesloten een dergelijk systeem is) is er sprake van verdamping. Na verhand van de verdamping kan het grondwaterpeil weldegelijk beinvloed worden.

Daarnaast ben ik nog nooit voorstander geweest van vloeistof koeling incl. met electronica . Philips doet hier tevens al jaren onderzoek naar, heeft verschillende patenten en exploiteerd naar mij weten nogsteeds geen vloeistof gekoelde elektronica producten. Zegt stiekem ook wel wat toch?

tdw, 14 maart 2008 6:56 pm

[quote]#
Lennard op 10 Maart 2008 11:50:39

Naast stroom problemen kun je dan ook nog eens watertoevoer problemen krijgen in een dc. Als ik een DC de stroom uitvalt, zullen de servers weinig warmte meer maken en heb je airco’s ook even niet meer nodig.

Als nu de watertoevoer uitvalt heb je wel een probleem. Dan veroorzaken die water problemen zoals in Groningen van vanmorgen nog een extra probleem.
[/quote]Een waterkoelingsset voor een pc hang je toch ook niet aan een kraan? Ik denk ook niet dat dat het geval is met deze koeling.

Paul, 31 maart 2008 2:43 pm

@Arjan Bijnen
Wat een onzin: Als je een gesloten systeem hebt, waar moet dat water dan naartoe verdampen? Door de buizen heen ofzo?

En verder; wel eens van 3M Fluorinert gehoord? Een vloeistof met een uitermate lage electrische geleidbaarheid. Zo laag dat ze het in het amerikaanse leger gebruiken om printplaten direct te besproeien om ze te koelen. Zo werkt je server ook nog in de felle zon in Irak.

mark streuper, 16 december 2008 11:43 am

ik mis in dit plaatje de LHX.

tot 40kw in een gesloten systeem.

daag ons maar uit.

www.schroff.nl

Peter, 16 december 2008 12:45 pm

@mark streuper,

http://www.ispam.nl/adverteren/

Peter, 16 december 2008 3:12 pm

@paul

een schonere vorm van gedestilleerd water dus, kun je overigens leuke proefjes mee doen icm zout aan toe te voegen en de waardes meten.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.