Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rapidshare niet aansprakelijk voor uploaders

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 mei 2010 08:01 uur

In hoger beroep heeft het gerechtshof in Düsseldorf besloten dat Rapidshare niet aansprakelijk is voor auteursrechtelijk beschermd materiaal dat door gebruikers van de dienst wordt geüpload. Dit levert interessante jurisprudentie op, omdat de gerechtshoven in twee andere Duitse deelstaten juist tot de conclusie kwamen dat Rapidshare wel aansprakelijk is voor hun uploaders.

Het gerechtshof in Düsseldorf ging in zijn arrest ook in op de veroordelingen door de andere gerechtshoven, maar kwam desalniettemin tot een andere conclusie. Daarbij liet hij meewegen dat het gebruik van bijvoorbeeld rar-bestanden het voor Rapidshare onmogelijk maken om te zien of er sprake is van een film die is geüpload. Rar is een bestandsformaat om andere bestanden te comprimeren en in te pakken en heeft niks met films te maken, zo oordeelde het gerechtshof.

Rapidshare is uiteraard uitermate tevreden met dit arrest. De vraag is nu hoe het verder moet met Rapidshare in Duitsland. Ondanks deze overwinning staat het nog steeds 2 – 1 in het nadeel van Rapidshare. Het wordt daarom pas echt interessant om te zien hoe de federale Duitse rechter (zoals onze Hoge Raad) zich zal uitlaten over de positie van Rapidshare.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.