Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

50% spam afkomstig van 50 providers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 mei 2010 08:03 uur

Spam is mogelijk makkelijker aan te pakken dan gedacht. De helft van alle spam wordt verstuurd vanaf geïnfecteerde computers die zich bevinden in de netwerken van 50 grote en bekende providers. Dit blijkt uit analyse van 63 miljard spammails door Technische Universiteit in Delft, meldt De Volkskrant.

Volgens hoogleraar bestuurskunde Michel van Eeten van de TU Delft komt “De meeste spam komt dus gewoon uit onze eigen achtertuin en zijn dus niet van de dubieuze rotte appels waarvan wij het altijd verwachtten”. Providers zouden er daarom van moeten worden overtuigd om geïnfecteerde computers in hun netwerk op te sporen en afgesloten. Ook de overheid kan hier mogelijk een rol bij spelen.

Ondanks de problemen die er zijn met botnets vraag ik me af of het afsluiten van grote botnets ook tot een permanente significante afname van de hoeveelheid spam zal leiden. Het kat- en muisspel tussen spammers en spambestrijders zal blijven doorgaan. Spammers zullen blijven zoeken naar andere creatieve manieren om hun spam te versturen.

Lennie, 12 mei 2010 12:21 am

Ik dacht nog een linkje naar het onderzoek was handig geweest, maar ik zie nu ergens staan: "Begin juni presenteert Van Eeten zijn onderzoek aan de Harvard University in de Verenigde Staten." Dus we moeten waarschijnlijk nog even wachten...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.