Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Navo moet ook over cybersecurity gaan’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 11 mei 2010 08:02 uur

Er moet een aparte organisatie binnen de Navo komen die de veiligheid op internet in de gaten gaat houden. Ook de EU moet cyberveiligheid veel serieuzer gaan nemen.

Dit zijn enkele aanbevelingen die staan in het document Security Jam, dat is opgesteld naar aanleiding van een vijfdaagse brainstormsessie over de wereldveiligheid. De aanbevelingen zijn eind vorige week overhandigd aan Navo secretaris-generaal Anders Rasmussen en Catherine Ashton, een hoge EU-vertegenwoordiger op het gebied van Buitenlandse Zaken en veiligheid.

Tijdens de Security Jam werd ook een voorstel gedaan voor de oprichting van een European Intelligence Agency, een soort Europese geheime dienst. Dit zou goed zijn voor de coördinatie van nationale geheime diensten en grensoverscheidende problemen zoals het milieu en de veiligheid op internet.

Zo’n European Intelligence Agency zou mogelijke kwetsbare doelen in Europa in kaart moeten brengen. Ook zou er een draaiboek moeten klaarliggen voor als belangrijke netwerken in Europa uitvallen als gevolg van cyberaanvallen. Zowel de Navo als de EU moeten actiever worden als het gaat om de veiligheid op internet, zo staat in het rapport.

Volgens de Security Jam-deelnemers zou de Navo een afdeling of post moeten krijgen die zich alleen bezighoudt met internetveiligheid.

Overigens was cybersecurity slechts één van de vele onderwerpen die aan bod kwamen tijdens Security Jam. Tijdens dit evenement waren 4000 aanwezigen van defensie-experts, diplomatieke en gewone burgerexperts uit 124 landen aanwezig om te dicussiëren over veiligheid, in de breedste zin van het woord. Daaruit zijn uiteindelijk tien aanbevelingen gekomen. In november wil de Navo in Lissabon een besluit nemen over de voorstellen. Dit moet leiden tot strategische richtlijnen tot 2020 voor de Navo en de Europese Unie.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.