Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Sabam wil providers laten betalen voor downloads

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 mei 2010 08:01 uur

In Nederland kwam Buma/Stemra enkele weken geleden met het voorstel om via providers filesharing abonnementen aan te gaan bieden. De Belgische collega Sabam wil zelfs nog een stapje verder en wil dat providers gaan betalen voor het downloaden door hun abonnees. De rol van een provider vergelijkt Sabam met die van een kabelaar die televisiekanalen doorgeeft.

Volgens Sabam is de Europese richtlijn die stelt dat providers niet aansprakelijk zijn voor wat ze doorgeven achterhaald. Internetproviders hebben veel nieuwe abonnees gekregen, terwijl de omzet van de muziekindustrie in Belgiƫ gehalveerd is. Tel daar nog eens het feit bij op dat er via internet veel muziek wordt uitgewisseld brengt Sabam tot de conclusie dat het geld van muzikanten in de zakken van providers verdwijnt.

Wat Sabam wil is een collectief akkoord met providers voor de doorgifte van muziek. De rol van een provider is volgens Sabam niet anders dan die van een kabelaar die televisiekanelen doorgeeft. De muziekindustrie in Belgiƫ heeft het helemaal begrepen hoe het internet werkt.

Sjeord van Groning, 11 mei 2010 12:57 pm

Ik denk dat het een goed idee is dat TNT betaald voor elke CD/DVD/BD die ze afleveren. Het is toch van de zotte dat steeds meer mensen via postorder zaken bestellen in het buitenland en dat BUMA/Stemra daar niet van kan meeprofiteren!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.