Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Winst nieuwe Ams-ix activiteit naar personeel (column)

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 12 mei 2010 08:08 uur

Het voorstel van de Ams-ix om in een nieuwe BV commerciële activiteiten onder te brengen bevoordeelt de eigen personeelseden. Zij worden nl. voor 51% economisch eigenaar van deze nieuwe BV.  Weliswaar wordt er een Stichting Administratiekantoor tussen geplaatst en zijn de winsten niet direct opeisbaar. Feit is dat de personeelsleden direct belanghebbende worden bij deze nieuwe BV.  Zij krijgen de winsten die in de BV gemaakt worden onder voorwaarden uitgekeerd.

Het personeel zal dus elke dag geconfronteerd worden met een belangenafweging die zij moet maken. En de vraag is voor wel belang zij uiteindelijk zullen gaan.  Dat van de Ams-ix of hun eigen financiële belang. “Wat de banken kunnen, kunnen wij ook hebben ze vast gedacht! Stelletje graaiers ” zo merkt een Ams-ix lid op dat verder anoniem wenst te blijven.

Aan de andere kant geldt dat directeur Job Witteman en zijn medewerkers al jarenlang keihard werken aan het succes van de Ams-ix. En dat succes kan zonder meer overweldigend worden genoemd. Witteman doet dat allemaal voor ‘de grote zaak en het algemeen belang’  maar heeft nog nooit geprofiteerd van zijn onderneming zoals een ondernemer dat zou kunnen doen. Onder de aangesloten leden bevinden zich tal van personen die inmiddels hun schaapjes op het droge hebben. De leden hebben mede door het goede werk van Witteman jarenlang  kunnen profiteren van lagere kosten en dus grotere winsten voor hun eigen activiteiten. Het lijkt dan ook niet onredelijk dat de vereniging Ams-ix de waardering voor Witteman en zijn staf  nu eens een keer tot geldelijke  uitdrukking brengt door iets van die door hun behaalde voordelen te delen.

Wel kleven er grote risico’s aan de voorgestelde constructie.   Zo zouden  in de loop van de tijd activiteiten kunnen verschuiven richting de commerciële BV.  Het Ams-ix lid dat verder anoniem wenst te blijven spreekt van een  “sterfhuis constructie”.  Binnen omroepland zijn dergelijke constructies in het verleden niet altijd goed afgelopen. Bij velen ligt nog vers in het geheugen hoe het uiteindelijk met Veronica is geëindigd.

De vraag blijft verder hoe het open en neutrale karakter en daarmee de kracht van het concept van een volstrekt onafhankelijke internet exchange gewaarborgd blijft in de nieuwe constellatie.

De wijze van communiceren over het voorstel kan zonder meer ongelukkig genoemd worden als je de ophef in ogenschouw neemt die nu is ontstaan. Het gebruik van de naam van gerenommeerd advieskantoor Boer en Croon,  de te late uitnodiging alsmede de gebrekkige informatie komt de transparantie niet ten goede.

Afwijzing van het voorstel wordt door directeur Job Witteman gezien als een motie van wantrouwen. Dat betekent dat hij zijn lot verbindt aan dit voorstel.  Het zou goed zijn voor de Ams-ix als voorkomen wordt dat het zover komt. Witteman is voorlopig nog hard nodig om het succes voort te zetten. Maar een ander voorstel dat recht doet aan alle aspecten en belangen lijkt gezien de ontwikkelingen voor de hand te liggen.

Alex Bik, 12 mei 2010 9:33 am

OK, here are my 2cts.

1) Als je je zelf stoer genoeg vindt om een een groep mensen af te zeiken die ik de afgelopen 11 jaar heb leren kennen als verbazingwekkend correct en integer, moet je ook stoer genoeg zijn om je naam erbij te zetten.

2) Ik kan me heel goed voorstellen dat het verenigingsmodel als je een bepaalde schaalgrootte bereikt hebt niet meer zo handig is, vooral als de leden van die vereniging amper nog betrokken zijn, nooit op komen dagen op vergaderingen, vaak zelfs geen idee hebben hoe de boel organisatorisch in elkaar zit, maar uiteraard wel overal een mening over hebben. En die dan bij voorkeur in de media spuien in plaats van via de daarvoor bedoelde mailinglijsten en andere kanalen.

3) Er is niet per definitie iets mis met een commerciele internet exchange. In Nederland hebben we NL-ix die prima functioneert en een nog beter voorbeeld is DE-CIX in Frankfurt, wat inmiddels een van de grootste exchanges ter wereld is. Beide commercieel.

4) Veronica. Namedropping. Stoer! Ken jij mensen bij Veronica? Waaaaauw zeg! Rot toch op man! Iedereen die zich een heel klein beetje in de materie heeft verdiept weet dat die situatie totaal niet vergelijkbaar is.

5) De manier waarop dit gebracht wordt is inderdaad niet handig, dat kan niet worden ontkend. Wat ook niet handig is, is om onvrede die vrijwel zeker het resultaat is van een gebrek aan informatie via de media uit te vechten. Met hetzelfde gemak had meneer de anonieme lulhannes ff nagevraagd hoe 't nu eigenlijk precies zat. Of een paar uur geduld gehad tot de meeting van vanmiddag. Die kun je als je lid bent lekker anoniem volgen via de webcast. Je kunt zelfs op afstand tegen stemmen als je het ergens niet mee eens bent.

Ik ben geen voorstander van dit voorstel. Ook geen tegenstander. Ik ga het vanmiddag eerst 's aanhoren en als 't me dan nog niet duidelijk is een paar vragen stellen. En dat zouden meer mensen moeten doen.

Groeten,
Alex Bik
BIT BV
AS12859
AMS-IX lid sinds 1999.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.