Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Deel .de-domein uitgevallen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 mei 2010 08:01 uur

Gisteren heeft het .de-domein tussen omstreeks 13:30 en 14:40 grotendeels plat gelegen. De oorzaak van de storing was naar verluidt een probleem met de nameservers van .de-registry Denic. Volgens een Duitse provider zouden de helft van de nameservers de zonefile niet goed hebben ingelezen en geven voor alle .de-domeinen een melding dat deze niet bestaat (NXDomain).

Na ruim een uur werd het probleem door Denic bevestigd. Rond 15:00 uur was de oorzaakt  van het probleem gevonden en om 15:45 was het opgelost en functioneerden alle .de-nameservers weer. Door caching duurde het even voor dat alle websites met een .de-domein weer voor iedereen bereikbaar waren.

Het is niet het eerste domein dat (deels) uitvalt. Eerder overkwam het ook Spanje (.es) en het Nederlandse .nl-domein. Gezien de uitval van het .de-domein midden op de dag heeft plaatsgevonden zal de schade aanzienlijk groter zijn, dan wanneer dit ’s nachts was gebeurt.

Denic betreurt het voorval maar is in het persbericht erover niet echt scheutig met informatie over waardoor het veroorzaakt is. Mogelijk is het veroorzaakt door de verhuizing van het domeinregistratiesysteem een dag eerder van Amsterdam naar Frankfurt.

Mark, 14 mei 2010 12:28 pm

Het ging ergens mis bij domeinnamen die starten met de F voor zover ik uit meerdere bronnen heb vernomen. Communicatie vanuit denic naar betrokken partijen was uitgebreider dan het genoemde persbericht.

De oorzaak wordt naar verwachting over niet al te lange tijd bekend, dit zullen ze eerst willen onderzoeken neem ik aan.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.