Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Boete bij onbeschermd W-lan

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 13 mei 2010 08:08 uur

Duitse privé personen moeten hun W-lan goed beveiligen. Doen ze dat niet dan krijgen ze een boete als hun draadloze verbinding door derden gebruikt wordt voor  illegale download activiteiten. Dat is de uitspraak in een Duitse rechtzaak die door een platenmaatschappij was aangespannen.

De gebruiker had het voorgeprogrammeerde wachtwoord niet veranderd. En daardoor kon een derde zijn verbinding misbruiken.  De rechter is van mening dat daarmee onvoldoende beveiligingsmaatregelen zijn genomen. Hij deelde een boete van Euro 100 uit. De platenmaatschappij wilde graag dat de gebruiker ook veroordeeld werd wegens illegaal downloaden. Maar dat vindt de rechter te ver gaan omdat de gebruiker zelf geen illegale handelingen heeft verricht.

De Duitse branchevereniging voor de informatie-industrie raadt een ieder aan om het WPA2 protocol te gebruiken voor beveiliging. WEP en WPA1 beveiliging wordt al te licht ervaren.

Er zijn in Nederland nog geen gelijke gevallen bekend.  Onbekend is verder wat de gevolgen zijn voor publieke en openbare hotspots.

vincent, 17 mei 2010 10:03 am

Is het nu dan ook verboden om apparatuur te verkopen waar slechts wep op wordt ondersteund?

Hoe vertaalt zich dit naar nederland? Hier is immers een wet aangenomen waarin het gebruik van een volledig open wifi verbinding al als strafbaar geldt, indien de eigenaar van de wifi verbinding niet op de hoogte is en geen toestemming heeft verleend.

Alex Bik, 17 mei 2010 4:03 pm

Ok, het default wachtwoord niet wijzigen zou ik ook als onvoldoende veilig beschouwen, maar alleen als je er vanuit gaat dat je niet wilt dat anderen je netwerk gebruiken. Wat als je er voor kiest om je netwerk open te zetten? Op basis van welke wet ben je verplicht je internetverbinding voor jezelf te houden? Ik vind 't een bizar verhaal.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.