Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

eNom beschuldigd van censuur met domeinnamen

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 12 maart 2008 08:07 uur

eNom domein resellerKlokkenluiders website WikiLeaks beschuldigt de op één na grootste domeinnaamreseller eNom er van domeinnamen te censureren.

Op 28 februari besloot een Amerikaanse rechter dat de DNS provider van Wikileaks, alle DNS records van de domeinnaam wikileaks.org moest verwijderen, zodat de domeinnaam niet meer zou resolven, omdat WikiLeaks vertrouwelijke documenten had gepubliceerd van een bank op de Kaaiman eilanden. Ongrondwettelijke censuur noemde WikiLeaks dit!

Nog erger werd het toen eNom naar aanleiding van de uitspraak besloot om op eigen houtje, zonder door de rechter te zijn aangesproken, een registrar-hold op een andere WikiLeaks domeinnaam wikileaks.info te zetten, waardoor ook die domeinnaam onbereikbaar werd. Bij WikiLeaks is die actie in het verkeerde keelgat geschoten en daarom heeft WikiLeaks een onderzoek heeft gestart naar de handel en wandel van eNom.

Nu blijkt dat eNom al eerder domeinnamen heeft geconfisqueerd van een reisbureau op de Canarische eilanden die ondermeer reizen naar Cuba aanbied. Op een dag kwam de directeur van het reisbureau erachter dat er geen bestellingen waren binnengekomen. Niet veel later bleek dat al zijn 80 domeinnamen, zoals www.cuba-hemingway.com uit de lucht waren gehaald. eNom had dit gedaan omdat de domeinnamen op een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid staan. Het merkwaardige is echter dat de domeinnamen van het reisbureau al drie jaar op de zwarte lijsten stonden, voordat eNom actie ondernam.

Hoe dan ook deze kwesties laten een groot probleem zien. Het uit de lucht halen van domeinnamen omdat er content op de website waar ze naar verwijzen staat, is op zichzelf al een zeer slechte ontwikkeling. Zorgelijk is echter dat dit nu blijkbaar ook al gebeurt in verband met wettelijke bepalingen die gelden in het land waar het registry of de registrar is gevestigd, maar die niet gelden in het land waar de gebruiker van de domeinnamen is gevestigd.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.